×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/daxner/32
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/daxner/32
Vytlačiť túto stránku
pondelok, 15 december 2014 13:20

Daxnerov Tisovec si zapísal tridsiatu štvrtú kapitolu

Napísal(a) Magdaléna Kantorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

tis dt Bona fide a QuirinaUž tridsiaty štvrtýkrát sa 12. decembra 2014 v priestoroch Mestského kultúrneho strediska v Tisovci uskutočnila regionálna prehliadka speváckych zborov dospelých, pod názvom Daxnerov Tisovec. 
S úctou sme si opäť vychutnali dielo, ktoré je výsledkom práce speváckych zborov v našom regióne, je vyjadrením úcty všetkým členom speváckych zborov, ktorí obetujú svoj voľný čas, aby spevom vyjadrili lásku ku krásnej piesni. 
Predvianočnú atmosféru celého podujatia už tradične navodila predajná výstava výrobkov ľudových remeselníkov pod názvom Vianočná nálada. Návštevníci tak mohli obdivovať i zakúpiť si výrobky zo šúpolia, medovníčky, háčkované vianočné ozdoby, zimné šály či prestieranie. 
tis dt 34 HviezdickyÚvod prehliadky patril „domácim“ speváckym zborom – Detskému speváckemu zboru Hviezdičky, ktorý pracuje pri Základnej umeleckej škole v Tisovci od septembra 2014. Členmi sú deti z MŠ z Tisovca a z Rimavskej Píly. Zbor diriguje Ľubica Sabová.

tis dt 34 Spevokol Dr S DaxneraMužský spevokol Dr. Samuela Daxnera z Tisovca bol založený v roku 1877. Spevokol počas svojho pôsobenia rodné mesto preslávil na domácich i zahraničných podujatiach, prevzal mnoho ocenení a vyznamenaní. V súčasnosti Mužský spevokol Dr. Samuela Daxnera diriguje už v poradí desiaty dirigent a je ním Gabriela Rufusová. 
Prehliadka pokračovala vystúpením Cirkevného spevokolu Nádej z Revúcej, ktorý už vyše 15 rokov odborne vedie a diriguje Jaroslav Petr. Spevokol sa zúčastňuje všetkých zborových slávností počas sviatkov a pravidelných stretnutí cirkevných spevokolov.
tis dt 34 Nadej Rim Sobotatis dt Nadej RevucaĎalším účinkujúcim bol Detský spevácky zbor Nádej, ktorý pracuje pri Základnej umeleckej škole v Rimavskej Sobote. Zbor diriguje od roku 1995 Jana Dobrocká. Pravidelne spolupracuje so zborom predškolákov Slniečko ako aj s mestským zborom Bona fide. 
Spevácky zbor mesta Rimavská Sobota Bona fide spieva pre Rimavskú Sobotu, Tisovec, Slovensko i zahraničie už 43 rokov. V júli 2014 si splnil ďalší sen – pre slovenské, francúzske, ale aj publikum z rôznych kútov sveta spieval na koncerte v Chráme St. Madeleine.
O vzájomnej spolupráci zborov v regióne presvedčilo spoločné vystúpenie Speváckeho zboru Bona fide z Rimavskej Soboty a Speváckeho zboru Quirin z Revúcej.
tis dt 34 Cambiar la Musicatis dt 34 Bona fide a QuirinPrehliadka pokračovala vystúpením Speváckeho zboru Quirin z Revúcej, ktorý bol založený v októbri 2006 a združuje predovšetkým učiteľov, bývalých absolventov a priateľov základnej umeleckej školy. Zbor má v súčasnosti 30 členov a vedie ho Jaroslav Petr.
Hosťom piatkového večera bol Dievčenský spevácky zbor Cambiar La Música z Pohronskej Polhory, ktorý vznikol v roku 2009. Členkami speváckeho zboru sú dievčatá základných, stredných a vysokých škôl, ktorých záľubou je spev a takisto záujem o jeho šírenie ľuďom rôznych skupín a generácií.
Pri zažatých sviečkach, za prítomnosti všetkých speváckych zborov, odznela skladba Tichá noc, svätá noc a tak ukončila toto podujatie, ktoré opäť ukázalo krásu a vzácnosť zborového spevu.
tis dt 34 Predvianocna naladaZa vystúpenie poďakovali všetkým účastníkom prehliadky primátor mesta Tisovec Ing. Peter Mináč a riaditeľka GMOS Mgr. Darina Kišáková a spoločne odovzdali dirigentom ďakovné listy a darčeky.
Po spoločnom posedení, so želaním príjemných vianočných sviatkov, plných porozumenia, lásky a spokojnosti sa speváci rozišli so želaním stretnúť sa na XXXV. ročníku regionálnej prehliadky speváckych zborov Daxnerov Tisovec 2015.
Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
Magdaléna Kantorová
Gemersko-malohontské osvetové stredisko
v Rimavskej Sobote

 [cincopa AgDA8K8NEfOV]

 

Čítať 5246 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12