Vytlačiť túto stránku
sobota, 18 máj 2013 18:26

Jelšavčania boli hosťami partnerského mesta Uničova oslavujúceho 145 rokov od založenia hasičského spolku Doporučený

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Partnerské české Mesto Uničov pozvalo zamestnancov, funkcionárov a hasičov Mesta Jelšava na svätenie hasičskej zástavy v dňoch 3. – 5. mája 2013. Prvý večer sme absolvovali prehliadku historického mesta a návštevu Domu detí a mládeže Vila Tereza, kde sa nám v retro - štýle predviedli deti z tamojších krúžkov. Večer pokračoval retro - zábavou.
Sobota, 4. mája, patrila hasičom, tak ako sa na Deň svätého Floriána patrí. Pred 145 rokmi, v roku 1868, bol založený predchodca dnešného


Zboru dobrovoľných hasičov v Uničove. Stalo sa tak len 12 rokov po vzniku vôbec prvého hasičského spolku v rakúskej monarchii. V ranných hodinách sa uničovské Masarykovo námestie zaplnilo hasičskou technikou. O 10-tej hodine generálny vikár Arcibiskupstva olomouckého Mons. Jozef Nuzik celebroval bohoslužbu vo farskom kostole Nanebovzatia Panny Márie. Počas nej posvätil novú zástavu, ktorú venovalo Mesto Uničov dobrovoľným hasičom z Uničova. Po skončení omše prešiel sprievod za znenia hudby v podaní dychového orchestra Haná z kostola na Masarykovo námestie, kde pán vikár posvätil vystavenú historickú i modernú hasičskú techniku.


Oficiálna časť predpoludnia skončila odovzdávaním plakiet. V rámci nej veliteľ MsHZ v Jelšave Ing. Pavol Zapletal odovzdal uničovským dobrovoľným hasičom hodiny s reliéfom sv. Floriána. V popoludňajších hodinách si Jelšavčania prehliadli múzeá a vo večerných hodinách sa zúčastnili na spoločnej večeri s domácimi zamestnancami mesta. Naši hasiči sa zatiaľ presunuli k budove stanice Hasičského záchranného zboru olomouckého kraja na slávnosť „DEŇ S HASIČMI“. Tu sme si spoločne pozreli vystavenú techniku, ale i vnútorné priestory hasičskej stanice. Uničovskí hasiči pripravili pre deti, ale i pre dospelých, rôzne súťaže. Do jednej z nich sme sa zapojili aj my, jelšavskí hasiči. V súťaži s historickou striekačkou sme sa umiestnili na 3. mieste. Večer skončil slávnostným ohňostrojom, ktorý odpálili dobrovoľní hasiči z Uničova.
Nedeľné ráno patrilo rozlúčke a odchodu domov s množstvom pekných zážitkov z príjemne prežitého víkendu s českými priateľmi.
Gabriela Jakubecová

{jcomments on}

 

Čítať 4763 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:22