×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/pohladnice/mapa
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/pohladnice/mapa
Vytlačiť túto stránku
piatok, 23 apríl 2010 12:25

Kde sú tie časy, keď v Revúckych kúpeľoch na majálesoch znela hudba

Napísal(a) Ľudovít Barančok
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)
Bolo to v rokoch, kedy sme v Revúcej na hornom konci Kúpeľnej ulice, v okolí starej horárne, v Doline a na Viničke (Viniške) prežívali detstvo a školské roky. V čase, keď Revúcke kúpele s okolím mali iný vzhľad, keď tam na majálesoch znela cigánska hudba, keď v kolkárni bolo počuť hlas padajúcich kolkov a dunenie gúľ v bubni. Keď Kúpeľná ulica bola plná gaštanov, líp a lavičiek, Dolina a Vinička zas plná záhrad a rôznych ovocných stromov. Sadili ich revúcki ovocinári a horár mesta i na okraj cesty, na zemi nikoho, aby bolo pre každého, i pre potomkov. A aj bolo,
kradnúť sa nesmelo, len stromy sa nemali ničiť a konáre lámať. Nato boli gazdovia prísni. Ovocia sme mali dosť, až veľa a zadarmo.
Vinička bola celá úrodná a starostlivo obrobená. Tam sa na zeleninárstve urodilo všetko, čo k zdravému životu bolo treba. Rodila sa zelenina každého druhu a každým rokom vo veľkom množstve, na veľkej neohradenej ploche, väčšinou pod holým nebom. Pekná a bohatá to bola úroda, pretože zem tam obrábali Bulhari. Niekedy ich bolo viac, inokedy menej, na jar prišli, na jeseň odišli, ale nie všetci. Niektorí sa v Revúcej i natrvalo usadili. Na poli pracovali ľudia z Revúcej, Muránskej Dlhej Lúky a my, školáci, cez prázdniny. Úroda sa predávala priamo na „iničke“, v meste na „placu“, vozmi sa prevážala na Horehronie. Chýr o Bulharoch a ich úrode šiel ďaleko. Veľmi osožný bol Dolinský potok od Kúpeľov, ktorý títo majstrovsky využívali. Nikdy nič nevyschlo, vždy všetko dozrelo. Bulhari to vedeli, že čo kedy, kde zasadiť, zasiať, kedy čo cloniť, prikryť, odkryť, aby ani slnko, ani mráz ničomu neublížil. Rád na týchto ľudí a na ich robotu spomínam. Odborníci to boli, zemi rozumeli, krásnu úrodu vykúzlili. Skoro každá rodina v Revúcej mala svoju záhradku a pestovala si zeleninu, napriek tomu zelenina z Viničky bola žiadaná.
Tak sme niekedy, my, deti, žili na hornom konci Kúpeľnej ulice v dostatku zdravého ovocia a zeleniny. Toto všetko mi príde dnes na rozum, keď vidím drahé ovocie a zeleninu v obchodoch, dovezené z ďaleka. Keď počúvam, ako „pestovateľská firma“, ktorá nikdy nič nedopestovala, zvoláva ľudí na nákup preloženého tovaru z auta do auta, zaručene čerstvého. My sme to mali niekedy zadarmo. Ale nie zadarmo. Za všetkým bola statočná robota. Tam u nás dozrievalo bohatstvo a pre nás zdravie, zásluhou umu a usilovnosti dobrých a pracovitých ľudí.
23.4.2010
Ľudovít Barančok

{jcomments on}
Čítať 3508 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23