×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/krasj
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/krasj
utorok, 27 august 2013 13:50

Klepot drevených paličiek zaznie aj na medzinárodnom workshope v Krásnohorskej Dlhej Lúke

Napísal(a) Bc. Valéria Munková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja v Košiciach v dňoch 6. - 8. septembra 2013 organizuje VI. ročník Medzinárodného workshopu paličkovanej čipky pod názvom „Paličkovanie, csipkeverés, koronki“ v priestoroch Remeselníckeho domu v Krásnohorskej Dlhej Lúke.
Prvý septembrový víkend paličkovanú čipku budú prezentovať čipkárky z Maďarska, Poľska a Klubu paličkovanej čipky pri Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave. Trojdňové podujatie bude patriť výmene skúseností, tvorivej dielni, rozvíjaniu spolupráce a odborným prednáškam.
Oficiálne otvorenie medzinárodného podujatia sa uskutoční 7. septembra 2013 o 9.00 hodine. V tento deň odznejú tri odborné prednášky o 9,30 hodine Mgr. Oľga Fratričová účastníkom priblíži poslanie, aktivity a zameranie Ústredia ľudovej umeleckej výroby v Bratislave, o 11.00 hodine odznie prednáška PaedDr. Jany Frajkorovej z Prešova. „Pani Frajkorová začala svoju činnosť pred viac než dvadsiatimi rokmi. Výroba čipiek podľa klasických i moderných motívov sa

stala jej záľubou i povolaním. Jej produkty sa používajú ako aplikácie na odev ale aj ako dekoratívne originálne výrobky. Jedinečnou je jej čipka z drôtu, ktorej techniku vyučuje v celej Európe. Okrem Slovenska a Českej republiky boli jej práce vystavené v Belgicku, Chorvátsku, Taliansku, Poľsku, ale aj v Dánsku, Srbsku a v Luxembursku“ – uviedla Valéria Munková, referentka GOS. 

V popoludňajších hodinách vlastnú tvorbu účastníkom medzinárodného podujatia priblíži Mgr. Dagmar Dieová z Betliara, ktorá sa paličkovaniu venuje už vyše 30 rokov. Paličkuje vo svojom voľnom čase a venuje sa hlavne figurálnej tvorbe - modernej i folklórnej. Diela paličkovanej čipky p. Dieovej sú známe aj v zahraničí v Rakúsku, Belgicku, Francúzsku, Dánsku ale aj v Holandsku.
Tvorivá dielňa v tomto roku bude zameraná na prípravu príveskov. Podľa pripravených predlôh si každá čipkárka farebne zladí svoje malé dielo. Organizátorom VI. ročníka Medzinárodného workshopu paličkovanej čipky je Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, spoluorganizátor je Združenie gemerských remeselníkov a Obec Krásnohorská Dlhá Lúka. Podujatie finančne podporilo Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky v Bratislave.
Ak navštívite naše podujatie zaručujeme Vám zážitok z umeleckých diel pretavených do krehkej, kúzelnej čipky.

Bc. Valéria Munková

 

 

Čítať 4055 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!