×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/krasj
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/krasj
sobota, 10 júl 2010 11:35

Krásnohorská jaskyňa a jej unikáty – Heliktitový dóm, mangánové korality a gigantický kvapeľ

Napísal(a) RNDr. Jaroslav Stankovič
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Krásnohorská jaskyna ovplýva viacerými unikátmi. O.i. i Heliktitovým dómom. Foto: RNDr. J. StankovičKrásnohorská jaskyňa, nachádzajúca sa na hornom Gemeri neďaleko Rožňavy, je jaskyňou rôznych bizarných, ťažko vysvetliteľných javov. Morfologicko – tektonickým unikátom je 200 m dlhá, úplne rovná dolomitová chodba: Veľký kaňon. Mangánové korality tvorené minerálom todorokit, sú pravdepodobne svetovým unikátom. To, že sa v našich klimatických podmienkach vytvoril 2000 ton vážiaci gigantický kvapeľ za menej ako 10.000 rokov bude pravdepodobne svetový rekord. Toto všetko a mnoho ďalšieho môžu vidieť aj návštevníci tejto turisticky sprístupnenej jaskyne. Prehliadková trasa je len jedna tretina známeho

rozsahu jaskyne. Preto sú ďalšie skvosty návštevníkom skryté. Napríklad Heliktitový dóm.
Prístup do Heliktitového dómu je pomerne exponovaným výstupom po sintrových nátekoch do úzkeho okna plazivky. Potom sa treba plaziť na hranici prieleznosti asi 30 m až sa konečne objavíme v dóme a môžeme narovnať chrbát. Veľmi by sme ho narovnávať ale nemali, lebo všade na strope sú vzácne heliktity, ktoré by sme mohli poškodiť. Hneď naľavo na začiatku dómu si môžeme všimnúť unikátny rozpadnutý stegamit. Stegamity patria medzi pramienkové kvaple. Viac sa o nich aj o heliktitoch môžete dočítať v kapitole o zaujímavých formách výzdoby.
Keď sa rozhliadneme, kam sme sa to dostali, máme dojem, že sme sa ocitli v aragonitovej jaskyni. Ak náhodný návštevník už navštívil Ochtinskú aragonitovú jaskyňu, tak si po chvíli všimne, že tieto heliktity sú trošku odlišné. Tvorí ich kalcit, čo je rovnako ako aragonit, uhličitan vápenatý. Rozdiel je iba v spôsobe kryštalizácie. Môžeme hodiny blúdiť týmto nádherným priestorom a obdivovať bizarné kalcitové formy, ktoré tu príroda vytvorila. Nestačí iba povrchný pohľad. Ten nemôže odhaliť drobné detaily, ktoré spleť heliktitov skrýva.
Heliktity tu rastú aj v pásoch ako v Ochtinskej aragonitovej jaskyni. Bežne dorastajú do dĺžky až 20 cm, ale nájdu sa aj unikáty ešte dlhšie.
Pre porovnanie uvádzame aj heliktity z Ochtinskej aragonitovej jaskyne. Táto unikátna jaskyňa bola objavená v roku 1954 pri razení štôlne Kapusta na kopci Hrádok. Ten sa nachádza medzi Štítnikom a Jelšavou. Baníci tak objavili omnoho väčší poklad, ako pôvodne hľadali. Jaskyňa je sprístupnená pre verejnosť a žiadny návštevník Slovenského krasu by si nemal nechať ujsť jej návštevu. Na rozdiel od heliktitov v Krásnohorskej jaskyni, ktoré sa nachádzajú v pre verejnosť neprístupnej časti a pozrieť si ich môžu iba štíhlejší jaskyniari, tieto heliktity môže vidieť každý.
V Heliktitovom dóme sa nachádzajú aj ďalšie nádherné formy sintrovej výzdoby. "Punčový" stalagnát a  "citrónový" stalagmit sú jeho dominantou. Cez nízky prechod sa dostaneme do druhej časti dómu, kde sú najzaujímavejšie heliktity. Jaskyniarka má nad hlavou jeden z najväčších sintrových bubnov nachádzajúci sa v jaskyniach Slovenského krasu. Musíme dávať veľký pozor pod nohy, aby sme na podlahe nepošliapali unikátne egutačné vežičky.

Text a foto: RNDr. Jaroslav Stankovič


(Prevzaté so súhlasom autora z webstránky: www.krasnohorskajaskyna.sk">)

FOTOGALÉRIA:

{gallery}kultura/krasj{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 6390 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!