×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/sutaze/kellner
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/sutaze/kellner
Vytlačiť túto stránku
utorok, 28 október 2014 16:57

Kto by nepoznal v Gemerskej Polome pani Marienku Kováčovú a jej paličkovanú čipku?

Napísal(a) D. Červenáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

gp mariakovacova1agp kovacova-damaKto by nepoznal v Gemerskej Polome pani Marienku Kováčovú? Poznáme ju ako ženu krásneho hlasu, jej spev mrazí na pokožke, jej hra na akordeóne, či organe v kostole znie lahodne a upokojuje, jej záujem o históriu je obdivuhodný, jej myseľ posilňuje kvalitná literatúra, jej srdiečko je upísané študentom v škole.

S Marienkou sa poznám už niekoľko rokov, ešte za jej školských a študentských liet som mala možnosť spoznať jej záujmy, ako bola hra na akordeón a spev. Navštevovala ľudovú školu umenia v okresnom meste. Že je tak všestranne nadaná málo kto vie, preto ju dnes máličko vyspovedáme.

Marienka, ako si spomínaš na školské roky, tu zrejme dominovala hudba, hra na hudobný nástroj a spev?
ŸDetstvo a študentské časy patria v živote človeka určite k tým najkrajším. V prvom rade patrí vďaka mojim rodičom, ktorí mi umožnili rozvíjať hudobné schopnosti v umeleckej škole a všemožne ma podporovali a držali mi palce a ktorí verili, že zvládnem aj náročné veci, ak si budem veriť. Hoci som rada prijímala nové poznatky, školu som nemala rada. Brala som ju ako nutné zlo.

gp kovacova-7gp kovacova-1Prírodovedné predmety mi vôbec neučarovali a nevedela som sa dočkať, kedy budem dospelá a do školy už nebudem musieť vkročiť. Keď si v duchu spomínam na školské časy, je mi aj smiešne, pretože “do školy” vlastne chodím doteraz.

V súčasnosti, už druhé volebné obdobie si poslankyňa obecného zastupiteľstva a vážená pani učiteľka na strednej škole. Čo však mnoho ľudí o tebe nevie a ja to dnes vyzradím je skutočnosť, že ti učarovalo čaro paličkovanej čipky. Čo ťa zavialo týmto smerom?
ŸS paličkovanou čipkou som sa stretla už v útlom detstve. Na našej ulici sa paličkovaniu šperkov a brošní venovala Olinka Dzúrová (Štrbová), ktorá paličkovanými šperkami obdarovala moju mamu a starú mamu. Od nich som sa dozvedela, že je to veľmi stará a vzácna technika, ktorej sa dnes venuje málokto. Táto informácia u mňa vzbudila záujem o paličkovanie a chcela som aj ja patriť medzi ľudí, ktorí si s paličkovanou čipkou poradia.

gp kovacova-8gp kovacova-5Tvoje obrazy vypracované technikou paličkovania, ktoré som mala možnosť vidieť sú skutočne originálne doplnky do bytu. Kto obdaruje rodinu, alebo priateľa takýmto skvostom iste to ocení. Čo všetko v tvojej galérii môžeme vidieť?
ŸNajradšej paličkujem motýle a ženské postavy.

Paličkovaná čipka je ručná práca, ktorá sa tvorí na textilnom valci plnenom slamou alebo pilinami na drevenom podstavci. Ďalej sú potrebné paličky, priadza, nožničky, háčkovka, priesvitný papier a nehrdzavejúce špendlíky, potom už len tvoje šikovné ruky a už sa tvorí. Zrejme to také ľahké nebude...
gp kovacova-10ŸAk zvládnete základy paličkovania, potom samotné paličkovanie nie je náročné. Niekedy je náročnejšie rozvrhnúť a premyslieť si postup, akým budem predlohu paličkovať, pretože ak nezvolím správne kroky, je jednoduchšie čipku odstrihnúť a začať odznovu, než párať. Na začiatku vždy dlho prezerám predlohu, až potom paličkujem.

gp kovacova-4Z dostupnej literatúry som sa dozvedela, že paličkovaná čipka sa na územie Slovenska dostala v 16. storočí, teda je to pekne „staré“ umenie. Kedy si v sebe objavila tento talent?
ŸK ručným prácam ma odmalička viedli starká a mama. Vždy mi vraveli, že nie je dôležité len zvládnuť techniku, ale že ručná práca musí lahodiť oku, musí byť vypracovaná precízne. Naučili ma vyšívať a pliesť. Paličkovať som sa naučila v kurze paličkovanej čipky, ktorý organizovalo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave. Mala som vtedy 14 rokov.

gp kovacova-3Tvoje práce sú nápadité a vkusné, poznať na nich, že si trpezlivý a precízny človek. Podľa čoho si vyberáš inšpiráciu a kam sa uberá Tvoja tvorba?
Ÿgp kovacova m 6Voľakedy som hľadala predlohy v časopisoch, napr. Dorka. Dnes väčšinou na internete, najmä na rôznych zahraničných stránkach, pretože tie predlohy nie sú verejnosťou opozerané a rada paličkujem nové veci.

Z každej tvojej práce cítiť krehkú krásu, tak ako aj z tvojej duše. Máš v sebe kumšt trpezlivosti, vidíš čo iným uniká, žiariš radosťou zo života, a tak neviem čo viac by ti bolo treba priať. Preto ti jednoducho ďakujem, že si nám umožnila trocha odkryť z tvojej tajomnosti.

D. Červenáková

 

Čítať 11422 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25