×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/polovnicka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/polovnicka
Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 20 november 2014 17:25

Lilian Bronďošová získala ako poslankyňa v Gemerskej Polome viac hlasov než nový starosta Miroslav Michalka

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Komunalne-volby-gemerKomunálne voľby v jednej z najväčších obcí horného Gemera Gemerskej Polomy mali niekoľko novostí. Po niekoľkých predchádzajúcich volebných obdobiach už v týchto voľbách nedostal výraznú dôveru jej doterajší starosta Ján Chanas (SMER-SD). Voliči tejto obce si hlasovaním  vynútili zmenu osoby na tomto poste, pretože s prehľadom zvíťazil Ing. Miroslav Michalka (SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍDs vyše dvojnásobným počtom získaných hlasov pred odchádzajúcim starostom, keď  ho volilo 566 voličov oproti 256. Tretí skončil kandidát strany SIEŤ JUDr. Ivan Murza s dôverou 57 voličov. Vyplýva to z informácie predsedníčky Volebnej komisie, ktorú uverejnila na obecnej stránke Gemerskej Polomy.

Ešte väčšie prekvapenie bolo medzi kandidátmi uchádzajúcimi sa o post poslanca obecného zastupiteľstva. V ňom presvedčivo zvíťazila mladá poslankyňa Bc. Lilian Bronďošová (SMER - SD), ktorá v tejto konkurencii získala od svojich voličov dokonca viac hlasov, než získal starosta a to 569 hlasov. Obecné zastupiteľstvo v novom

volebnom období bude ďalej tvoriť týchto 9 poslancov: Ing. Miroslav Michalka so ziskom 496 hlasov (SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD), Alica Nemčková so 432 hlasmi (SMER-SD), Marian Ferenc získal 396 (TIP), Ing. Jaroslav Vešelínyi 374 (TIP), Ondrej Tompoš 372 (SMER-SD), PhDr. Ivana Antalová 340 (SDKÚ – DS), Juraj Dovala 318 (SMER – SD) a Stanislav Kučerák s 315 hlasmi (SIEŤ)

Aj keď získal nový starosta vo voľbách podporu troch politických strán (SDKÚ-DS, KDH a MOST-HÍD) ukazuje sa, že podľa politického zastúpenia poslancov v Obecnom zastupiteľstva už s takouto absolútne nemôže rátať. V 9 člennom zastupiteľstve je takéto politické zloženie: SMER-SD 4, SDKÚ 2, TIP 2, SIEŤ 1. Znamená to pre neho vyššiu aktivitu a vynaliezavoť pri získávaní dôvery i podpory v tomto samoprávnom orgáne obce. 

O výsledkoch komunálnych volieb 2014 v Gemerskej Polome rozhodlo 1047 zúčastnených voličov, čo tvorilo 64,57 %. Je to viac než bol celoslovenský, ako aj okresný priemer. 

 

Ján Chanas stál na čele obce Gemerská Poloma vyše 26 rokov.

Chanas01Patrí tak nielen v Gemeri, ale zrejme i z celoslovenského pohľadu medzi najstarších funkcionárov v rámci obecnej samosprávy. Aj keď nezískal v tohtoročných voľbách miesto starostu, môže byť na svoju prácu a čas strávený v tejto pozícii hrdý. Možno sa poniektorým zdalo, že ako starosta si svoje v prospech obce už odslúžil. Jeho entuziazmus a chlapské slovo mu predpovedajú, že aj naďalej bude aktívny a verím, že skúsenosti, ktoré za tie roky získal pri riadení obce, budú osožné nielen jeho nástupcovi. Je možné reálne predpokladať, že aj v nadchádzajúcom období sa naskytnú príležitosti, keď všetko dobré, čo vykonal bude možné zúžitkovať na inom úseku činnosti a dočká sa novej radosti z vykonanej práce. Zdravé zrná zasial všade tam, kde ich bolo potrebné v rámci povznesenia obce v oblasti hospodárenia s obecným majetkom, kultúry, školstva, športu a informovanosti občanov Gemerskej Polomy. Cítiť bolo jeho záujem tiež o obecné noviny i folklórny súbor, v ktorom aj sám účinkoval a vďaka šikovnosti i talentu zanietencov folklóru v obci zožali s ním viacero úspechov v celoslovenskom meradle. Páčilo sa mi, že pre skvalitnenie obsahu Polomských novín zaktivizoval hodne domácich autorov a noviny sa stali, vďaka širokému pohľadu na život spoluobčanov, podnetnými i pre iných podobných vydavateľov na Gemeri. Obec Gemerská Poloma sa stala známa aj vďaka jeho organizátorskej činnosti a záujmu o šport. Spomenúť možno v tejto súvislosti každoročne zorganizovanú novoročnú súťaž najlepších stolných tenistov na Slovensku, známu aj za jeho hranicami. Smelo si razí cestu aj cyklistický oddiel a polomskí futbalisti tiež potešili, keď sa vlani zaskveli prvenstvom v ligovej súťaži.
Tento článok v žiadnom prípade nemá byť akýmsi bolestným spomínaním nad odchodom dlhoročného statočného funkcionára. Je iba pripomenutím, že pre vec spoločnú sa dá vo funkcii starostu skutočne veľa spraviť. Teraz nastáva čas pre novozvoleného starostu pokračovať aj v tom, čo začal doterajší starosta, aj keď je to momentálne jeho politický súper.

 

Čítať 6268 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25