Vytlačiť túto stránku
utorok, 13 august 2013 19:54

Martina Babjaka pred koncertom v Muránskej Dlhej Lúke privíta nová socha Michala archanjela Doporučený

Napísal(a) mg
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Muránska Dlhá Lúka dáva v súčasnosti mnohým obciam na strednom i hornom Gemeri príklad ako spríjemniť svojim občanom život v nej a tiež ich inšpirovať k novým iniciatívam. O jednej z nich roky píšeme a približujeme aj na našej stránke. Keďže v nedeľu 18. augusta 2013 o 19.30 hod. majú Muránskodlholúčania na programe veľmi hodnotné podujatie, akým je koncert nášho popredného operného speváka Martina Babjaka so súrodencami - tenorista Ján Babjak a  mezzosopranistka Terézia Babjaková-Kružliaková (všetci členovia Opery SND v Bratislave), ktorých na klavíri bude sprevádzať Branko Ladič (korepetítor SND v Bratislave), chcú návštevníkov koncertu privítať aj novou atrakciou. Bude ňou drevená socha Michala archanjela, patróna tunajšieho rímsko-katolíckeho kostola, ktorého kontúry sú už od utorka viditeľné v centre obce. Okolo nej sa činia ľudoví rezbári Milan Porubiak z Bottova a Jozef Švantner z Hrachova. Hotovú sochu plánujú odhaliť pred nedeľným koncertom barytonistu Martina Babjaka.

Starosta obce Marek Nosko dodáva, že s prípravami na slávnosť súvisí aj celkové čistenie obce. Strihanie živých plotov, čistenie dlažby na chodníkoch od náletovej buriny je v týchto dňoch hlavnou náplňou niekoľkých desiatok ľudí. Od utorka v obci skúšajú nový motivačný systém, ktorým chcú pomôcť najusilovnejším. "Dedinu čistia ľudia, ktorých zamestnávame prostredníctvom aktivačných prác. Problém je v tom, že mzdu im nevieme zvýšiť ani v prípade, že odvádzajú naozaj kvalitnú prácu. Neskôr takto strácajú motiváciu. Vymysleli sme to tak, že sme ich rozdelili do skupín, ktoré majú svojich vedúcich. Ich prácu následne skontrolujú a vyhodnotia terénni sociálni pracovníci. Najlepších sa snažíme motivovať aspoň tak, že im kúpime pracovnú obuv, či montérky," vysvetlil Nosko. 

Ako vidieť, na túto udalosť sa pripravuje celá obec. „Na Kúte“ v Muránskej Dlhej Lúke privítajú Martina Babjaka a jeho hostí už po niekoľkýkrát. Doteraz im vždy prialo aj počasie, takže sa dá predpokladať, že aj tento rok zasvieti Mesiac, ktorý navodí tú správnu atmosféru v prírode.

"Koncert je prístupný komukoľvek a našou snahou je spájanie obyvateľov tohto regiónu, ale aj širšieho okolia. Návštevníkov koncertu by som však rád upozornil, že sa bude spievať v prírode, preto róby a najmä obuv by mali byť prispôsobené pobytu na čerstvom vzduchu. Keď nám to počasie naozaj dopraje, vystúpi aj Štefan Babjak so svojou ľudovou hudbou a pripravuje si pre nás piesne práve z tohto regiónu. Ak sa ľudia roztancujú, zábava môže pokojne pokračovať aj do skorých ranných hodín,“ doplnil starosta obce Marek Nosko.

 (zdroj:teraz.sk)

 

Čítať 4489 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26