Vytlačiť túto stránku
streda, 12 február 2014 10:58

Muránskodlholúčania krstili prvú knihu o histórii i prítomnosti svojej obce

Napísal(a) Mgr. Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

mdl kniha1aV histórii každého mesta či obce je niekoľko významných medzníkov. Prvá písomná zmienka, udelenie mestských práv, vláda panovníckeho rodu, veľké požiare, záplavy... No medzi tie šťastnejšie určite patrí uvedenie prvej monografie o obci. Od soboty 8. februára 2014 ju má aj naša malá, ale neprehliadnuteľná obec, Muránska Dlhá Lúka.
Vznikla z iniciatívy starostu obce, Ing. Mareka Noska a ďalšieho človeka, vynikajúceho fotografa a milovníka nášho regiónu, Ing. Mariána Manducha. Marek Nosko je človek činu, záleží mu na tom, čo v našej obci zanechá. Možno práve táto jeho vlastnosť stála pri zrode knihy. Možno to bola túžba zjednotiť rodákov, sympatizantov a priateľov obce pri zhromažďovaní historických aj novodobých materiálov. Staré spolky, rôzne združenia, cirkev, školstvo, zvyky, tradície, nárečie, obrovské množstvo fotografií. To všetko bolo potrebné zozbierať, zosumarizovať a pospisovať. Netrvalo to mesiac, ani rok. No každý, kto bude knihu „Muránska Dlhá Lúka“ držať v rukách, čítať a listovať v nej, potvrdí, že tá nesmierna námaha stála za to.
Myšlienka dôstojnej prezentácie knihy o obci skrsla asi v hlave každého, kto sa spolupodieľal na jej vzniku. Nájsť osobnosť, ktorá by sa

ujala slávnostného aktu, nebolo ťažké. Oslovili sme človeka, ktorého časť detstva je úzko spätá s našou obcou, PhDr. Mgr. Miloša Klátika, PhD., generálneho biskupa ECAV na Slovensku. Neodmietol, naopak, s veľkou radosťou pozvanie prijal. Okrem neho prijali pozvanie aj ďalší významní hostia. Starostovia a primátori okolitých miest a obcí, zástupcovia všetkých cirkví, pôsobiacich v našej obci, ale aj bratia farári a sestry farárky z blízkeho okolia. Nemohol chýbať ani zostavovateľ knihy, Ing. Marián Manduch.
Súčasťou oficiálneho programu uvedenia knihy bol aj kultúrny program. Vystúpili deti z miestnej materskej školy, slovami básnika sa prihovorila Mgr. Danica Bergelová a na záver vystúpil obecný spevokol Poľan.
Tak nech sa kniha „Muránska Dlhá Lúka“ dobre predáva, nech v nej každý nájde to, čo hľadal. To, čo si pamätal, aj to, čo nevedel. Nech ľuďom v cudzine prinesie závan domova, nech sa pripomenú ľudia z dávnych fotografií. Nech má veľa spokojných čitateľov a v budúcnosti ďalšie pokračovanie. 
Poznámka OD: Na záver je potrebné doložiť, že zostavovateľom knihy Muránska Dlhá Lúka je Marián Manduch. Vyšla s finančným prispením Ministerstva kultúry SR vo Vydavateľstve Elán, Bratislava. Textovú časť pripravili: Alexander Botoš, Ivan Mikuš, Marek Nosko, Monika Podolinská, Monika Tihányiová. Autormi fotografií sú: Alexander Botoš, Júlia Ferleťáková, Marián Manduch, Marek Nosko, Erika Nosková, archív obce a občanov. Grafická úprava a návrh obálky: Lýdia Vercholáková. Tlač: KASICO, a.s., Bratislava.

Mgr. Monika Podolinská

Čítať 4528 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:27