×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/revucka/den
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/revucka/den
Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 24 október 2013 16:34

Na Gemerskú podkovičku všetci prišli podporiť tradičnú ľudovú kultúru

Napísal(a) Ing. Magdaléna Kantorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Piatok 18. október 2013 patril v Revúcej detským folklórnym súborom Gemera-Malohontu a pamiatke Evky Skalskej, zakladajúcej členky a dlhoročnej vedúcej detského folklórneho súboru Lykovček. Konal sa tam totiž festival detských folklórnych súborov, pod názvom Gemerská podkovička. Stretli sa na ňom detské folklórne súbory Hájik a Lieskovček z Rimavskej Soboty, Mladosť a Zornička z Klenovca, Zrkadielko z Hnúšte, Čížiček z Tisovca, Lykovček z Revúcej a sólisti Alžbetka Váradiová z Klenovca a Andrejka Vranská z Hnúšte.
V doobedňajších hodinách si účastníci festivalu uctili pamiatku p. Evky Skalskej pri jej hrobe a pripomenuli si jej siedme výročie úmrtia. Práve Evka Skalská svojou činnosťou významne prispievala k folklórnemu životu na Gemeri – Malohonte.
Popoludní sa deti z detských folklórnych súborov zúčastnili tvorivých dielní, v rámci ktorých sa oboznámili s ľudovými tancami, piesňami a hudobnými nástrojmi. V podvečerných hodinách sa v Mestskom dome kultúry v Revúcej konal pre verejnosť spoločný program všetkých zúčastnených detských

folklórnych súborov.
Cieľom festivalu je podporovať činnosť detských folklórnych súborov Gemera-Malohontu a v neposlednom rade aj folklórne tradície okresov Rimavská Sobota a Revúca.

V mene organizátorov BBSK – Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, Mestského kultúrneho strediska v Revúcej a Literárneho klubu pri kníhkupectve KnihArt v Revúcej sa chcem poďakovať všetkým účinkujúcim a všetkým, ktorí zavítali na Gemerskú podkovičku a prišli podporiť tradičnú a ľudovú kultúru. Už teraz sa tešíme na stretnutie pri ďalšom pokračovaní Gemerskej podkovičky v roku 2014.
Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.
Ing. Magdaléna Kantorová
Gemersko-malohontské osvetové stredisko
v Rimavskej Sobote

 

Čítať 3055 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28