Vytlačiť túto stránku
piatok, 20 september 2013 16:50

Na výstave KVET sa dozviete prečo kvety voňajú a čo im dodáva farbu

Napísal(a) M. Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Vo výstavných priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote bude dňa 27. septembra 2013 so začiatkom o 15. hod. slávnostné otvorenie výstavy Kvet. Súčasťou vernisáže bude ochutnávka medu z produkcie Občianskeho Združenia kRaj zo Závady. Nikto z nás nepochybuje o tom, že kvety sú rozmnožovacími orgánmi krytosemenných rastlín. Vytvárajú sa z nich plody, ktorými sa živia ľudia aj iné živočíchy. Výstava predstaví funkciu a stavbu kvetov a ich jednotlivých častí. Dozviete sa, prečo kvety voňajú a čo im dodáva farbu. Ukážeme vám, ktoré kvety sú bežnou súčasťou jedálneho lístka i to, ako sa kvety podieľajú na vzniku alergií.
Pôvab, farby a vône kvetov vzbudzovali obdiv človeka už od najstarších čias. Svojou krásou inšpirujú umelcov a v rôznych formách sprevádzajú človeka od narodenia po smrť. Vo výtvarnom umení sa od 17. storočia uplatnil žáner kvetinového zátišie, ktorý sa z Holandska a Flámska rozšíril do celej Európy. V 19. storočí vznikla tzv. reč kvetov, čo bola symbolika kvetov, ktorá predstavovala niečo ako spoločenskú hru. Darovaním

kvetu bolo možné naznačiť náklonnosť, ale aj ľahostajnosť voči opačnému pohlaviu.

V ľudovej tradícii sa kvety objavovali počas jarných zvykov na Turíce a Božie telo. Dodnes sú súčasťou pohrebných zvykov ako výraz nádeje na zmŕtvychvstanie. Kvetinové vence symbolizovali panenstvo nevesty. Vo vidieckom prostredí sa kvety vpletali do nevestinho svadobného čepca. Dominovali vo vyšívanom, vytkávanom, maľovanom i rezbárskom dekore.
Výstava ponúkne návštevníkom prehľad najznámejších kvetov prostredníctvom fotografií a herbárov. Tému dopĺňa ukážka kvetinových zátiší z výtvarného zbierkového fondu múzea a ukážka predmetov s kvetinovým dekórom z archeologického, historického a etnografického fondu. Pamiatkou z výstavy vám bude „kvetinová“ záložka do knihy. Výstava potrvá do 31.12. 2013.
Tlačovú správu pripravila: M. Mareková

 

Čítať 3961 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:29