×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/ratkova/socha
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/ratkova/socha
sobota, 04 september 2010 10:11

Návraty rodáka k tohtoročnému stretnutiu "U nás doma v Ratkovej" Doporučený

Napísal(a) Ľudovít Bradovka
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Námestie v Ratkovej zdobí od 7. augusta 2010 drevená socha Mamička vyhotovená Corneliom Klacekom, rodákom z Vojvodiny. Občianske združenie "NAŠA RATKOVÁ" usporiadalo 7. augusta 2010 stretnutie ratkovských rodákov a krajanov, ktoré sa konalo v Ratkovej za hojnej účasti asi 150 záujemcov o toto, v poradí už tretie, zaujímavé podujatie. Tohtoročné bolo z doterajších najvydarenejšie aj z toho dôvodu, že bolo včas oznámené všetkým rodákom, súčasným i bývalým obyvateľom obce a i ostatným priaznivcom Ratkovej, ktorí sú roztrúsení po celom Slovensku.
Treba vyzdvihnúť, že noví členovia správnej rady: panie Eva Petrášová a Magda Faklová, Ing. Daniel Böhm, ale i ďalši, ako panie Palúšová, Slováková, Bobrovská, Ogurčáková, Danišová, sa aktívne zapojili do

práce v občianskom združení, čo bolo vidieť i na dobre pripravenom stretnutí.
Program bol ozaj bohatý. Začínal o 10. hodine bohoslužbou v evanjelickom kostole.
Ďalší program moderovala moderátorka z Gemersko-malohontského osvetového strediska z Rimavskej Soboty, ktorá veľmi vtipne dokázala bubnom a zvončekom usmerniť pozornosť účastníkov na  sledovanie  programu.
Ešte pred službami božími privítala predsedníčka OZ NAŠA RATKOVÁ pani Eva Petrášová všetkých účastníkov. V kostole po ukončení bohoslužny pani Magda Faklová, podpredsedníčka OZ zarecitovala báseň a manželka bývalého farára v Ratkovej pani Macková tiež všetkých pozdravila krátkym príhovorom.
Potom pri pamätníku Daniela Bacháta, ktorý sa pred 170 rokmi narodil  v Ratkovej, účastníci položili veniec a zaspievali hymnickú pieseň "Kto za pravdu horí".  Program pokračoval opäť vtipnou výzvou moderátorky, aby sa účastníci presunuli do kinosály Obecného úradu na kultúrny program, v ktorom vystúpil JUDr Július Farkaš, 87 ročný Ratkovčan. Spomínal na bohatý kultúrny a spoločenský život i zašlú slávu, ktorú Ratková prežívala, ako významné stredisko Gemera.
Zlatým klincom  bolo vystúpenie herca Borisa Farkaša, tiež ratkovského rodáka. Predniesol veselé príhody v ratkovskom nárečí, ktoré sa kedysi dávno udiali v Ratkovej. Publikum ho dlhým potleskom odmenilo za jeho brilantné vystúpenie.
Okolo 13. hodiny sme sa všetci presunuli na nádvorie pri kostole a historickej škole, ktoré bolo pripravené na pohostenie účastníkov. Nádvorie bolo vyzdobené drevenými sochami, ktoré na mieste vyhotovil priateľ pani Petrášovej dcéry Katky, Cornelius Klacek - rodák z Vojvodiny (Srbsko). Zaujímavé bolo sledovať ako pod jeho rukami pomocou motorovej píly vznikalo umelecké dielo z pripravených dubových kmeňov. Jednu sochu, asi 2 m vysokú postavu ženy pomenovanú "Mamička",  venoval Ratkovej a bude zdobiť parčík na jej námestí.
Pri dobrom guláši a zákuskoch, ktoré ponúkali ratkovské ženy, sa viedli rozhovory starých priateľov, spomínajúcich na roky prežité v rodisku. Program pokračoval vystúpením spevokolu detí miestnej základnej školy a hudobnou kapelou až do 19. hodiny.
Podvečer si účastníci  opäť pochutnávali na ratkovských špecialitách, ktoré si tentokrát mohli zakúpiť.
Program dňa sa končil nezvyčajnou atrakciou, kde Katka Petrášová so svojím priateľom predviedli efektnú svetelnú "šou“ s horiacimi obručami a tyčou. Všetci účastníci ich obdivovali. Večer končil ohňostrojom, čo sa hádam v Ratkovej uskutočnilo prvýkrát. Ratkovčania a aj všetci účastníci odchádzali domov plní krásnych nezabudnuteľných dojmov a spomienok.
25. august 2010

Napísal Ľudovít Bradovka,
rodák z Ratkovej

FOTOGALÉRIA Z ODHALENIA SOCHY "MAMIČKA" V RATKOVEJ
{gallery}kultura/ratkova/socha{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 5285 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!