×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jelsava/polske/osvien
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jelsava/polske/osvien
Vytlačiť túto stránku
piatok, 16 apríl 2010 16:00

Navštívili sme rodisko a rozprávkový dom Pavla Dobšinského v Slavošovciach

Napísal(a) Róbert Bernáth
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Dňa 16. 3. 2010 sa žiaci 4. a 5. ročníka zo ZŠ s MŠ v Jelšave zúčastnili veľmi zaujímavej exkurzie pod vedením paní učiteliek M. Vinarčíkovej a M. Mišankovej.
Cestovali sme do neďalekých Slavošoviec v okrese Rožňava, kde sme navštívili rodisko známeho zberateľa Prostonárodných slovenských povestí Pavla Emanuela Dobšinského. Vedúci expozície nám tu porozprával veľa zaujímavého z jeho života. Pozreli sme si rodný dom, pamiatky, obrazy i knihy, ktoré sa zachovali z obdobia jeho pôsobenia. Táto expozícia sa začala tvoriť v roku 1995, postupne sa k nej pridávali
ďalšie priestory, ako napr. rozprávková „Trinásta komnata“.
V Slavošovciach sme zavítali i do knižnice, kde nám pani knihovníčka prezentovala životopis i diela P. Dobšinského. Zaujala nás tu i výstava bábok pani V. Klimtovej. Zo všetkých rozprávkových bytostí sa nám najviac páčila bábka vodníka.
Zo Slavošoviec sme sa presunuli do Betliara a navštívili papierne Notes, a. s., kde vyrábajú zošity rôznych druhov. Nás, žiakov, to veľmi zaujalo, veď zošity používame každý deň. Dozvedeli sme sa všetko o ich vzniku.
Exkurzia sa nám všetkým veľmi páčila a domov sme si odnášali veľa pekných a zaujímavých zážitkov.
16.4.2010
Róbert Bernáth, žiak V. A

{jcomments on}

 

Čítať 3545 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30