×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/revuca/psg
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/revuca/psg
Vytlačiť túto stránku
sobota, 15 september 2012 22:58

Oslavujúca Revúca prežila s gymnazistami ďalší krásny deň Doporučený

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Žijúci absolventi gymnázia Martina Kukučína a Prvého slovenského literárneho gymnázia si 15. septembra 2012 spoločným pochodom cez okresné mesto stredného Gemera pripomenuli 150. výročie Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. V sprievode bolo neuveriteľných takmer 1100 gymnazistov.
Ako v príhovore povedal riaditeľ gymnázia Martina Kukučína Igor Baran, v spomienkach tento rok rezonuje najmä meno profesora Jána Galla, ktorý v Revúcej pôsobil v 60. rokoch minulého storočia. Zaslúžil sa o mnohé zbierkové predmety múzea Prvého slovenského gymnázia a v nedeľu 16. septembra 2012 mu odhalia aj pamätnú tabuľu. 

Desiatky metrov dlhý sprievod viedla dychová hudba a mažoretky od budovy súčasného gymnázia až po približne dvojkilometrovej trase do domu kultúry. Gymnazistov prišli pozdraviť poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, zástupcovia Banskobystrického samosprávneho kraja, ale aj starostovia okolitých obcí. Po sprievode pre nich pripravili slávnostnú akadémiu. 
V sprievode revúckych gymnazistov kráčalo množstvo osobností spoločenského života. V prvej časti medzi najstaršími išiel okrem iných bývalý primátor Jelšavy Ondrej Mladší. "Prví maturanti boli v roku 1950, ja som končil v roku 1955. Patríme medzi najstarších a naša trieda sa schádza každých päť rokov. Ja to organizujem, je to krásna spomienka na pekné chvíle na revúckom gymnáziu," dodal Mladší. 
Uprostred sprievodu sa objavil súčasný umelecký vedúci folklórneho súboru Šumiačan Šimon Karoly. "Je to nádhera, také dačo. V takomto masovom merítku je to tretíkrát. Stretávame sa tu ľudia, ktorí sme sa nemali šancu stretnúť počas štúdia," povedal Karoly.
(Podľa tasr.sk)

{jcomments on}




 

Čítať 3388 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34