×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/roznava/dm12/marko
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/roznava/dm12/marko
Vytlačiť túto stránku
utorok, 09 december 2014 21:58

Pamätník baníckej práce v Rožňave je pripravený na odhalenie

Napísal(a) Ing. Marián Bachňák
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv banicky spolok bratstvo 1a(Gemerský banícky spolok Bratstvo Rožňava – tlačová správa) - Pamätník baníckej práce, ktorý bude slúžiť ako pamätné miesto pre príležitostné spomienkové akcie a ktorý vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky, Košického samosprávneho kraja a miestnych podnikateľov a v spolupráci s Mestom Rožňava bude v piatok 12.12.2014 o 14:00 hod. slávnostne odhalený v Rožňave na Šafárikovej ul. č. 17. 
Ťažba nerastných surovín a banícke tradície na území Rožňavy a v jeho okolí sú veľmi staré. Ťažba rúd je hmotne dokomentovaná už pred naším letopočtom. Ťažili sa tu drahé kovy a meď. Bola tu výroba bronzu, čo dokumentujú nálezy kovolejárskej dielne z rokov 3000 – 2000 pred n. l. v obci Gemer a nález výrobkov z bronzu v Plešivci a na Veterníku pri Rozložnej. 
Prvá písomná zmienka o ryžovaní zlata je z roku 1170 a ťažba rúd banským spôsobom pochádza z roku 1243 t. j. ešte pred prvou písomnou zmienkou o meste Rožňava z roku 1291. 

Rožňava je staré banícke mesto, ktoré sa bohatstvom a rozmanitosťou výskytu rúd zaradilo medzi popredné mestá stredoveku.

Rozkvet mesta a nárast obyvateľstva možno tiež pripísať rozvoju baníctva. Baníctvu sa pripisuje i terajšie pomenovanie - Námestie baníkov, ktoré patrí medzi najväčšie štvorcové námestia na Slovensku. 

„O vybudovanie tohto pamätníka sa Gemerský banícky spolok Bratstvo snaží už od roku 2002 a v tomto roku aj vďaka finančnej podpore Úradu vlády Slovenskej republiky, Košického samosprávneho kraja a ďalších sponzorov bude dňa 12.12.2014 o 14:00 hod. v Rožňave na Šafárikovej ulici 17 tento pamätník slávnostne odhalený,“ prezradil Ing. Štefan Molčík, predseda spolku.

Pamätník baníckej práce bude vytvárať pamätné miesto pre príležitostné spomienkové akcie konané v rámci: Dní Mesta Rožňava, stretnutí Baníckych spolkov a cechov Slovenska, či iných akcií organizovaných pri zachovávaní kultúrneho a historického dedičstva mesta a regiónu v rámci Banskej cesty, či Terra Incognita.

Prijmite naše pozvanie na odhalenie pamätníka, ktoré sa bude konať v piatok 12.12.2014 o 14:00 hod. na Šafárikovej ul. č. 17 v Rožňave.

Ing. Marián  B a c h ň á k

Gemerský banícky spolok Bratstvo Rožňava

{jcomments on}

 

Čítať 4686 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34