×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/spievame
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/spievame
sobota, 16 február 2013 11:17

Pomôžte nám odhaliť, kto bol Pál Fábry a čo pre Dobšinú znamenal Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pál Fábry v roku 1927Dobšiná mala v minulosti na území Slovenska (predtým v Uhorsku) dôležité banské postavenie. Spolu s baníctvom vyrastalo v tomto gemerskom mestečku mnoho významných osobností z rôznych odborov činnosti. Nebudeme ich vymenovávať. Je pochopiteľné, že o všetkých ani dodnes nevieme a mnohých spoznávame náhodne pri prezeraní rôznych historických, alebo iných materiálov.
V ostatnom čase sa dosť hovorí o Pálovi Fábrym, o ktorom sa iba

domnievame, že sa narodil v Dobšinej. S presnosťou, žiaľ, o tom nevieme doteraz. Po jeho odsťahovaní sa do Maďarska, nepodarilo sa nám zistiť ani u jeho žijúcich blízkych, alebo i vzdialených príbuzných o ňom nič bližšie.
S menom Pál Fábry sa prvýkrát stretávame na webovej stránke Rudolfa Pellionisa (dobsina.estranky.sk). Objavuje sa tam iba stručné konštatovanie, že „Pál Fábry sa pravdepodobne narodil v Dobšinej okolo roku 1900. Tu mu žili rodičia. Otec bol banským inžinierom. Syn Pavol pôsobil ako stavebný projektant v Budapešti. Žil v Monore, blízko Budapešti. V 60. rokoch 20. stor. nakreslil v Dobšinej desiatky kresieb ceruzou a tušom, tiež kolorované. Tieto majú historickú hodnotu z pohľadu stavebného vývoja budov v Dobšinej.“
Ako konštatoval pán Pellionis, tieto údaje neboli dostatočné pre to, aby meno Pál Fábry malo v zozname osobností Dobšinej dôstojné miesto. Preto sa s dôverou obrátil na príbuzných a verejnosť o doplnenie informácií o jeho živote.
Ozvala sa nedávno iba pani Mária Hroncová, rodená Fejérová, bývalá obyvateľka Dobšinej, ktorá nám napísala:
„Z Dobšinej som odišla ako 18-ročná a o 4 roky sa presťahovali aj moji rodičia. Na Pali báčiho si spomínam ako 10 - 15 ročná. Bolo obdobie, keď každé leto chodil do Dobšinej. Vídavala som ho s paletou, stojanom a malou sedačkou ako hľadal inšpiráciu a jemu vhodný objekt na kreslenie.  Bol to oteckov kamarát, ktorý nás v Dobšinej nikdy neobišiel. Často sme ho pozývali k nám na večeru. S oteckom sa mali vždy o čom rozprávať. Spomínam si tiež, že Pali báči rád maľoval v Dobšinej staré drevenice, domčeky. V interiéri bol vyznávačom mäkkých, oblých  tvarov vo forme vtáčieho hniezda. Mojej maminke daroval malý autoportrét cca 8 x 10 cm a karikatúru svojho otecka. Mali sme od neho zopár obrázkov, ale sťahovaním a neskôr úmrtím drahých rodičov a brata, som sa o ne vôbec nezaujímala. Žil v Maďarsku v mestečku Monor, možno tam v archívoch by sa dalo zistiť o ňom viac. Či mal potomkov alebo či môže žiť  nejaký príbuzný - netuším.“
Pripojila mi k týmto cenným riadkom aj tri fotografie, ktoré predstavujú: autoportrét Pála Fábryho, venovanie maminke a karikatúru jeho otca.
O tom, že ide o človeka vzdelaného niet pochýb. Vyplýva to aj z postavenia otca, ako banského inžiniera. V jeho šľapajách síce nešiel, bol stavebný projektant v Budapešti, ale prostredie Dobšinej a jej okolie museli zanechať v Pali báčim zrejme silný dojem, keď sa tam často vracal a spracovával a kresbami zachytával to, čo dnes by sme už v Dobšinej v tej dobovej podobe iba ťažko niekde hľadali. Jeho obrazy, ktoré sú k tomuto článku pripojené svedčia o citlivom chápaní ľudovej architektúry a jej využívaní v iných staviteľských prácach.
Aj keď nevieme o Pálovi Fábrym veľa, snáď sa nám podarí zistiť aj prostredníctvom vás niečo viac, aby sme pomohli Dobšinčanom i Slovensku rozšíriť zoznam osobností aj o tohto človeka, ktorého osud zavial trochu ďalej od svojho rodiska.

{jcomments on}

 

Čítať 4858 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!