Vytlačiť túto stránku
sobota, 06 december 2014 19:50

Pripomenuli si 70-te výročie tragédie v Čiernom Potoku

Napísal(a) Veronika Rízová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

cireny potok1aDňa 7.11.2014 sa v obci Čierny Potok v Gemeri uskutočnila výročná členská schôdza Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov. Spomínaná schôdza bola spojená s pietnym aktom na uctenie pamiatky 15-tich obetí, ktoré boli odvlečené 4.11.1944 do koncentračného tábora Dachau. Okrem členov ZO SZPB sa tejto akcie zúčastnili aj vzácni hostia a to: plk.v.v. Ladislav Sládek, účastník bojov pri oslobodzovaní Budapešti, Artúr Szobonyia z Tornale, spojka medzi mjr. Kozlovom veliteľom partizánskej brigády maďarských antifašistov „RÁKOSI“, ďalej Sergey Nikitin, 3. tajomník veľvyslanectva Ruskej federácie v SR s delegáciou, plk.v.v. Arnošt Fila – návštevník podujatia z Prahy, Mária Salaiová, starostka obce Točnica a Ing. Pavel Brndiar, predseda Oblastného výboru SZPB.

Na pietnom akte občanov obce pri pomníku pamäti nyillasiovského fašizmu počas II. svetovej vojny predniesla báseň Smrť fašizmu /Mongolského poeta/ pani Mgr. Edita Juhászová. Predseda ZO SZPB Čierny Potok, JUDr. Jozef Pupala oficiálnu časť schôdze otvoril príhovorom, v ktorom

zdôrazňoval nezmyselnosť vojny, pripomenul prítomným udalosti odvlečenia obetí z obce, a vyjadril obavy zo vzostupujúcej propagácie myšlienok Slovenského štátu zo strany úradného predstaviteľa VÚC. Pán Sergey Nikitin, vedúci delegácie vo svojom príhovore vyjadril obdiv a uznanie nad udržiavaním spomienky padlých obetí v obci, upozornil aj na snahu veľvyslanectva vypátrať miesto odpočinku 3000 padlých sovietskych vojakov na území Slovenskej republiky. Ďalej spomenul svojho starého otca, ktorý padol v bojoch pri Budapešti. (pozn.autora: Za povšimnutie stojí, že došlo k stretnutiu plk.v.v. L. Sládeka s otcom pána Nikitina, pričom pán Sládek sa zúčastnil bojov pri oslobodení Budapešti v zostave 2. UF maršála R. J. Malinovského). Ing. Pavel Brndiar (predseda ObV SZPB v Rimavskej Sobote v príhovore zdôraznil potrebu inšpirovania mladých ľudí pre budúci priebeh udržiavania pamiatok obetí boja za slobodu a odkazu SNP. Túto novú generáciu počas uplynulého roka oslovovali členovia SZPB (z prítomných hlavne plk.v.v. L. Sládek, Artúr Szobonyia a JUDr. Jozef Pupala) formou besied so žiakmi základných škôl v okrese.

Po oficiálnej časti nasledovalo občerstvenie, ktoré plynulo prešlo do diskusie. Počas diskusie pán Sergey Nikitin referoval kladný postoj kolektívu Veľvyslanectva RF na adresu aktivít predsedu ZO SZPB Čierny Potok a vyjadril obdiv nad akciami k uchovaniu odkazu protifašistického odboja, ako sú akcie KVAPKA KRVI SNP, alebo športové súťaže na počesť účastníkov protifašistického odboja /Juraj LAKOTA, brig.gen.v.v. Imrich Gibala, František HRIŇ, Július PATÚŠ, Václav FAJČÍK...,/ Plk.v.v. Arnošt Fila v diskusii predstúpil a prezentoval svoj pozitívny postoj a údiv k organizovaniu takéhoto podujatia v maličkej obci, pričom obec má len zhruba 150 obyvateľov. Pokračoval a poprial ZO SZPB v Čiernom Potoku aj ďalšie úspešné udržanie prejavov úcty odkazu SNP a protifašistického odboja. Pri príležitosti 70. výročia zavlečenia obyvateľov Čierneho Potoka do koncentračného tábora sa spomienkového zhromaždenia zúčastnili aj predstavitelia ZO SZPB v Tornali predseda PaeDr. Marián Zelina, PaeDr. Jozef Hrubej a spojka mjr.Kozlova - Artúr Szobonya.
Veronika Rízová

 

Čítať 3936 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:41