Vytlačiť túto stránku
streda, 27 november 2013 15:57

Rok na Gemeri ukončil tohto roku svoj 19. ročník tentokrát v Rožňave

Napísal(a) Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Posledné novembrové dni sa už stali akousi tradíciou pre slávnosti zvykov a obyčají Gemera – Malohontu Rok na Gemeri. Dni 22.-23. november 2013 patrili všetkým, či už malým alebo veľkým priateľom folklóru. Rozvoj aktivít v oblasti tradičnej ľudovej kultúry a regionálnej výchovy má veľký význam. Sú to naše korene, naše bohatstvo, ktoré nám nik nevezme a len vtedy, ak budeme poznať všetky naše tradície, zvyky a obyčaje, môžeme v sebe niesť pocit hrdosti. Rok na Gemeri je podujatie, ktoré sa snaží napĺňať bohatstvo miestnej kultúry a prezentovať návštevníkom svoje zvyky, obyčaje, piesne, tance i remeslá.
V piatok organizátori otvorili podujatie v priestoroch základnej a materskej školy v Slavošovciach, kde sa na tento deň zmenili triedy na remeselnícke a tvorivé dielne. Jedných čakala tkáčska dielňa iných košikárska i šúpoliarska, zdatnejší sa popasovali s gemerskou paličkovanou čipkou. Pohybovo nadaní sa priučili typickým tanečným gemerským prvkom, ale aj chlapci sa mali na čo tešiť, keď uvideli fyzikálne a astronomické hókusy pókusy a obľúbený Vandergrafov generátor. V materskej škôlke mala úspech gemerská keramika, ale najmenších zaujímavými astronomickými príbehmi

zaujal aj Pán a Hvezdár.
V poobedňajších hodinách o 15.00 hodine zástupcovia organizátorov podujatia riaditeľka GOS Mgr. Helena Novotná, starosta obce Slavošovce Ing. Štefan Bašták a JUDr. Zdenko Trebuľa predseda Košického samosprávneho kraja, uvítali hostí na popoludňajšom detskom programe „Od nás pre Vás“. S prianím všetkého dobrého sa spustila plejáda vystúpení tých najmenších. Moderátorka programu Alexandra Dujčáková svojím slovom sprevádzala celý tento program, na ktorom účinkovali DFS Haviarik z Rožňavy, DFS Lykovček z Revúcej a DFS Gemerčatá z Dobšinej. Diváci mali možnosť zazrieť všetky detské zvyky od jarných hier až po vianočné vinše.
Sobota 23. novembra sa niesla v znamení hesla „Čo starí pamätajú – mladí zachovajú“. Po dvoch rokoch sa galaprogram znovu prinavrátil do priestorov divadelnej sály Obchodno-kultúrneho centra v Rožňave. So začiatkom o 17.00 hodine sa naplnila sála divákmi, nadšencami, folkloristami, organizátormi, partnermi. Moderátorka večera Soňa Kostrábová uvítala hostí a vyzvala zástupcov organizátorov podujatia riaditeľku GOS Mgr. Helenu Novotnú, starostu obce Slavošovce Ing. Štefana Baštáka a primátora mesta Rožňavy Pavla Burdigu o otvorenie tohto večera. Scéna divadelnej sály sa premenila na priestor, kde sa v minulosti najčastejšie nadväzovali sociálne väzby a to na gemerskú krčmu. Miestny štamgast Juraj Kováč a vychýrená krčmárka Mária Brdárska-Janoška boli nielen hercami-moderátormi, ale aj hlavnou spojovacou líniou, ktorí vtipnými spomienkami, narážkami a klebetami premostili program cez jednotlivé zvykoslovné pásma folklórnych kolektívov. V programe účinkovali Folklórna skupina Bučina z Pače, Bystränky z Rožňavského Bystrého, Hôra z Rejdovej, Gočovan z Gočova, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Brezinky z Polomky, folklórne súbory Dubina a Haviar z Rožňavy a ako hosť programu folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice. V pomerne dlhom, no zaujímavom programe sa predviedli zvykoslovné a tanečné pásma od Pytačiek cez Stavanie májov, Na Luciu, pracovné zvyky „Na kopani“, či krčmové piesne po práci. Záver programu sa končil spoločným tancom a piesňou „Beťar som aj beťar budem“. Organizátori podujatia v tento večer oficiálne uviedli do života CD nosič v ktorom sa odzrkadľuje rôznorodosť kultúry Gemera s názvom „Tichý vetrík po doline veje“, ktorý vydalo Gemerské osvetové stredisko.

Mária Hlaváčová

 

Fotografie vyhotovil: Martin Pitoňák - http://fotograf.3o.sk/

 

Čítať 3603 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:44