×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/otzs
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/otzs
Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 07 november 2013 14:17

S vďačným srdcom spomínali na Gustáva Fráka pri jeho nedožitých stých narodeninách

Napísal(a) Mgr.Ing. Danica Hudecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Mohutný spev hymnickej piesne ,,Kto za pravdu horí“ sa ozýval v nedeľné ráno, nie však z chrámu, ale spred budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia. Čo bolo dôvodom? Pred začiatkom Služieb Božích sa Revúčania spoločne poklonili a položili kvety k pamätnej tabuli Gustáva Fráka pred budovou Prvého slovenského literárneho gymnázia.
Zástupcovia Gemerského seniorátu ECAV na Slovensku, zástupcovia mesta Revúca, škôl, inštitúcií a ostatných cirkví i domáci veriaci sa zišli 21. nedeľu po Sv. Trojici dňa 20. októbra 2013 v evanjelickom a. v. chráme na Slávnostných Službách Božích, aby si uctili pamiatku seniorálneho i zborového archivára, historika, prekladateľa a publicistu Gustáva Fráka pri jeho nedožitých 100. narodeninách.
Cirkevný zbor si v tento deň tiež pripomenul 228. výročie Pamiatky posvätenia chrámu. Slávnostným Slovom Božím poslúžil konsenior GES ECAV na Slovensku Mgr. Dušan Pavel Hrivnak na text Žalmu 103, verš 1-6.

Spomienky zo života Gustáva Fráka priblížila domáca sestra farárka Mgr. Ing. Danica Hudecová. Vyzdvihla, že bol

výnimočným človekom, ktorý zanechal trvalú a hlbokú stopu v našom meste, v cirkvi, v srdciach všetkých veriacich. Bol krásnym človekom. Jeho zovňajšok a usmiate oči vyjadrovali to, čo nosil v srdci – lásku, zmierenie, pokoj, vyrovnanosť, nekonfliktnosť a výnimočnú skromnosť. Jeho múdre slová a výroky boli ,,ako ostne“, ktoré prenikajú do nášho často ľahostajného svedomia ,,a ako vbité klince sú jeho zozbierané výpovede“, ktoré zostávajú v našich srdciach, aj keď sa všetko ostatné rozpadne … (Kaz.12:11).
Kyticu vďaky za službu v cirkevnom zbore prevzala za Gustáva Fráka jeho neter JUDr. Lýdia Ďurošová. O to, aby jeho život nezostal zabudnutý, sa pričinil historik a jeho ,,žiak“ pán Dušan Dubovský, ktorý bol aj jeho dlhoročným osobným priateľom a napísal o ňom monografiu "Rozpomienky na Gustáva Fráka“. Preto pánovi Dušanovi Dubovskému ako druhému patrilo poďakovanie Gemerského seniorátu ECAV na Slovensku a nášho cirkevného zboru vo forme „Ďakovného listu“, za historickú, publicistickú a tvorivú činnosť v oblasti šírenia regionálnych dejín evanjelickej cirkvi a. v. a za napísanú monografiu. Táto chvíľa bola pre nás o to vzácnejšia, že sme mohli pána Dušana Dubovského pozdraviť aj pri príležitosti jeho životného jubilea 70 rokov. Ďakovný list mu odovzdalo predsedníctvo CZ ECAV Revúca v zastúpení námestnej farárky a zborovej poddozorkyne Jarmily Kilíkovej. Zároveň bola táto vzácna monografia uvedená do života modlitbou a požehnaním br. konseniorom GES ECAV na Slovensku Dušanom Hrivnákom. Požehnanie zo Služieb Božích umocnili piesne Spevokolu ,,Nádej“ a báseň v podaní Mgr. Valérie Levickej.
Slávnostnému zhromaždeniu sa prihovorila sestra farárka z Reformovanej cirkvi Ing. Mgr. Piroska Zsámbok a vyjadrila potešenie, že sa mohla zúčastniť našej slávnosti. Pani primátorka mesta MVDr. Eva Cireňová poďakovala s. farárke za spoluprácu a prípravu slávnosti. Veriaci sa rozišli zaspievaním hymny ,,Hrad prepevný“ a program pokračoval v Zborovom dome prehliadkou seniorálneho archívu a vzájomnými rozhovormi.
Cirkevný zbor ECAV Revúca ďakuje všetkým, ktorí akokoľvek prispeli k dôstojnej príprave slávnosti modlitbami, milodarmi a občerstvením.
Osobitne ďakujeme pani primátorke mesta Revúca a poslankyni BBSK MVDr. Eve Cireňovej za podporu a príkladnú spoluprácu pri organizovaní Slávnotných Služieb Božích.
Najväčšia vďaka patrí predovšetkým Pánu Bohu za vzácnych bratov – nositeľov viery v činnej láske a v konkrétnej službe v našej cirkvi.
Mgr. Ing. Danica Hudecová,
námestná farárka

Čítať 3544 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:46