Vytlačiť túto stránku
utorok, 09 september 2014 17:09

Šieste kolo Východoslovenskej cyklistickej ligy „TOP ROUD Liga“ na strednom Gemeri

Napísal(a) Dušan Gacko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

muranska-d-luka-aVážení čitatelia, 
úspechy slovenskej cyklistiky sa v súčasnosti viažu na také cyklistické osobnosti ako Peter Sagan a bratia Velitsovci, ktorí úspešne reprezentujú cyklistiku v zahraničí. Táto skutočnosť prispieva k väčšej popularite tohto športu, čo je vidieť aj na cestách nášho Gemera. 
Vznikom Slovenského cykloklubu Magnezit Jelšava v roku 2000 sa začína písať nová história gemerskej cyklistiky, o ktorú je v radoch mládeže, ale aj skôr narodených, čoraz väčší záujem. SCK Magnezit sa stal jedným z popredných klubov na Gemeri a stal sa okresným metodickým centrom, do ktorého sa hlásia vyznávači cyklistiky aj z okolitých obcí.
Príkladom je aj skutočnosť, že zakladatelia cykloklubu Muránska Dlhá Lúka – rodina Gešovcov, jazdila v dresoch Magnezitu. Pochopenie a entuziazmus zažali iskierku myšlienky založenia klubu v tejto obci za plnej podpory starostu obce. Tak sa zrodila spolupráca s Dlholúckym klubom a Magnezitom, ktorý metodicky a organizačne vypomáha dlholúckym cyklistom v ich začiatkoch. 
Oba kluby spoluorganizovali tohtoročné 6. kolo Východoslovenskej

cyklistickej ligy „TOP ROUD Liga“, dňa 13.07.2014, keď spoločne pripravili 86 kilometrovú etapu za účasti 85 cyklistov z celého východného Slovenska, ale aj z ďalších krajov. Etapa viedla z miesta štartu, Muránskej Dlhej Lúky, cez Jelšavu, Gemerské Teplice, Gemerskú Ves, Kameňany, Rákoš, Sirk, Železník, Revúcu, Muráň späť do Muránskej Dlhej Lúky. Etapa mala dve horské prémie – na Železníku a nad Turčokom.

Oba spolupracujúce kluby mali na stupňoch víťazov svojich zástupcov. 
V kategórii juniorov sa na prvom mieste umiestnil M. Gešo (Muránska Dlhá Lúka) a v kategórii „B“ (30-39 rokov) zvíťazil Braňo Dorčák (SCK Magnezit Jelšava). 
Mimochodom Braňo Dorčák je minuloročným armádnym majstrom Slovenska v cestnej cyklistike jednotlivcov. 
Ani ďalší cyklisti oboch klubov sa nedali zahanbiť a bolo ich vidieť v spolupráci v peletóne, tak, ako bolo vidieť aj najstaršieho účastníka jazdiaceho v drese Magnezitu, Eduarda Kuľu, ktorý na vyhlasovaní výsledkov v Muránskej Dlhej Lúke zožal veľký potlesk nie len preto, že zdolal ťažké stúpania a došiel do cieľa, ale hlavne preto, že v sedle bicykla oslávil svoje 74. narodeniny, ku ktorým mu blahoželal aj starosta obce. 
Organizačný výbor pretekov vedený metodikom centra cyklistiky Pavlom Mlákayom pripravil okrem iného aj predpísané značkovanie celej trate, ku ktorému materiálne prispela aj obec Gemerské Teplice a jej OÚ.
Za vyhrávania obecného rozhlasu a komentovania starostky obce, p. Mgr. Laury Durančíkovej, o priebehu preteku pred jeho prechodom cez obec, vyšli občania obce na priedomia a povzbudili cyklistov. Vyzdobená obec sa tak stala po Muránskej Dlhej Lúke druhou najlepšou prechodovou obcou a zaradila sa tak medzi tie obce, ktorým záleží na rozvoji športových aktivít svojich občanov a na Gemeri. 
Dôkazom tejto skutočnosti je fakt, že obec má v Magnezite dvoch zástupcov a rodia sa v nej mladé nádeje cyklistiky ako napríklad Jakubko Kožuch, úspešný na detských pretekoch o pohár Olympijského víťaza Antona Tkáča v Muráni.
Tiež športový deň v Gemerských Tepliciach opäť dokázal, že o cyklistiku aj v takej malej obci je vzrastajúci záujem, čo je potešiteľným faktom. 
Touto cestou v mene Organizačného výboru pretekov a v mene SCK Magnezit Jelšava ďakujem pracovníkom OÚ v Gemerských Tepliciach na čele so starostkou p. Mgr. Laurou Durančíkovou za dôstojný priebeh prechodu pelotónu a jeho konvoja obcou. Všetci ďakujeme za povzbudzovanie občanom obce. 
Dušan Gacko
Okresné centrum cyklistiky
SCK Magnezit
podpredseda

 

 

Čítať 3774 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47