Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 11 október 2012 11:41

Slovenské a maďarské deti budú vzájomne spoznávať svoje lesy Doporučený

Napísal(a) Lesy, š.p.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Spolupráca slovenských a maďarských štátnych lesníkov po niekoľkých rokoch prerástla do spoločného projektu určeného pre deti základných a stredných škôl. V nasledujúcich mesiacoch podnik LESY SR spolu s kolegami z maďarského EGERERDŐ Zrt. zorganizuje viacero súťaží, ktorých vyvrcholením bude výmenný zahraničný tematický pobyt "Štyri dni s lesníkom" pre päť víťazných družstiev z každej krajiny. Projekt štartuje vo štvrtok 11. októbra 2012 v Rimavskej Sobote úvodnou

konferenciou. „Vzájomná spolupráca s maďarskými lesníkmi zo susedného Egererdő Zrt. Je vzhľadom na podobné odborné problémy na obidvoch stranách hranice prirodzená. Našich partnerov však zaujali aj aktivity v oblasti práce s deťmi a v tomto roku sa už po druhý raz zúčastnili aj tradičného podujatia pre deti Rimavskosobotská vetvička. 
A práve tu vznikla myšlienka na spoločný cezhraničný projekt,“ povedal riaditeľ odštepného závodu Rimavská Sobota Peter Mixtaj.
Spoločný projekt Lesníci deťom ( Erdészek a gyermekekért) má oboznámiť deti aj dospelých s
lesom ako súborom rastlín, živočíchov, prostredia a vzájomnými vzťahmi medzi nimi, s prácou lesníkov, s hospodárením v lesoch vo všetkých jeho etapách, s ťažbou a spracovaním dreva s využitím ekologických technológií.

Už na úvodnej konferencii bude vyhlásená literárno-výtvarná súťaž pre žiakov 2. - 4. ročníka základných škôl v okrese Rimavská Sobota a v meste Eger pod názvom "Les rozpráva...". Všetky práce zverejnia organizátori na spoločnej internetovej stránke www.huskforchildren.eu, ktorá bude k dispozícii od 14. decembra 2012. Súčasťou webovej prezentácie bude od polovice januára aj náučný kvíz. Pre zúčastnené deti pravdepodobne najsledovanejšou časťou projektu bude vedomostná súťaž "Spoznaj les", ktorá  bude prebiehať od 1.2.2013 a vyvrcholí 22.04.2013 zápolením osemčlenných družstiev. Z tých odborná porota vyberie päť víťazných družstiev na Slovensku a päť v Maďarsku. Víťazné družstvá spolu so svojimi učiteľmi získajú účasť na zahraničnom pobyte "Štyri dni s lesníkom", ktoré sa uskutoční v máji 2013 na Slovensku a v septembri 2013 v Maďarsku.

Projekt „Lesníci deťom“ je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ v rámci programu cezhraničnej spolupráce Maďarská republika – Slovenská republika 2007 – 2013. Celkový rozpočet projektu predstavuje 138 343,08 EUR. z čoho 114 592,08 EUR pozostáva zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja.



 

 

Čítať 3693 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47