streda, 13 február 2013 15:48

Sme nesmierne radi, že sme dokázali uskutočniť oslavy 200. výročia narodenia Samuela Tomášika Doporučený

Napísal(a) Mgr. Emília Völgyiová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V gemerskom kraji, v malej dedinke Chyžné pod vrchom Kohútom, sme si predošlé dni zaspomínali na dejateľa slovenského národa Samuela  Tomášika. Prozaik, básnik, tvorca hymnických piesní, národovec, historik, ale hlavne evanjelický kňaz pôsobil v cirkevnom zbore Chyžné od roku 1833 do roku 1887. Tomášik ako kňaz a neskôr senior bol človek hlboko veriaci, tvorivý a horliaci za svoj národ. Viera mu dávala silu prekonávať mnohé rodinné tragédie, ktoré ho postretli. Keď Tomášik

zomrel, nikto na jeho pohrebe slovkom nespomenul významnosť jeho činov pre náš slovenský národ. Bol pochovaný len  ako kňaz. Ako plynul čas,  vypadol z povedomia slovenského národa a nájdeme o ňom len málo zmienok v učebniciach literatúry. Najvýznamnejšie sa zapísal ako tvorca hymnickej piesne: „Hej, Slováci!“, ktorú napísal pri svojej návšteve Prahy, kedy bol pobúrený faktom, že nemčinu bolo v uliciach mesta počuť viac ako češtinu.
V dňoch 7. - 9. februára 2013 sa uskutočnili oslavy pri príležitosti 200. výročia  jeho narodenia. Začali vo štvrtok v Gemerskej Teplici, kde sa Samuel Tomášik narodil, v piatok pokračovali v Chyžnom konferenciou, ktorá sa z rôznych uhlov pozerala na jeho život, tvorbu, prácu a poslanie. Program vyvrcholil v sobotu slávnostnými službami Božími v našom cirkevnom zbore Chyžné, ktorý má 331 členov. Patria do neho fílie Revúcka Lehota, Magnezitovce, Kopráš a Lubeník. Slávnosti, ktoré prebiehali aj na pôde nášho cirkevného zboru nám pootvorili brány do minulosti, a my  sme si opäť sprítomnili osobnosť tohto velikána. Bola to vzácna príležitosť, kde sa mohli stretnúť krajania, priatelia, ale i bratia a sestry vo viere v Krista. Sme nesmierne radi, že sme spolu s ďalšími organizátormi dokázali uskutočniť oslavy, ktoré nám pripomenuli, že vzácni ľudia žili aj v našom kraji a na ktorých rozhodne netreba zabúdať.  Poďakovanie za spoluorganizovanie slávností patrí všetkým spolubratom a spolusestrám.
Mgr. Emília Völgyiová,
ev. a.v. farárka CZ Chyžné


{jcomments on}

Čítať 4860 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!