×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/rakovnica/put
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/tradicie/2010
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/rakovnica/put
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/tradicie/2010
Vytlačiť túto stránku
streda, 25 september 2013 10:30

Tradícia varenia slivkového lekváru prežíva aj u nás

Napísal(a) Dr. Sabo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tradície prežívajú aj u nás v hornom Gemeri. Okrem kultúrnych sú aj kuchárske. Jeseň sa spája s varením slivkového lekváru. Klasická metóda prežívajúca roky rokúce platí. Základom sú slivky. Voľakedy ich bolo v Rakovnici viacej. Šárka ich zdecimovala, zničila. Úroda sliviek sa v jednotlivých rokoch tiež mení. Tento rok sa ich v niektorých častiach obce urodilo neúrekom.
Slivky pooberáme, preberieme, vytriedime, umyjeme, vykôstkujeme. Pripravíme zariadenia: kotol s výbavou, nádoba s pripravenými slivkami. A potom miešame, miešame, miešame... Striedame sa pri miešaní. Odhadom 12 až 15 hodín. Čas beží a zmes sliviek sa „rozpúšťa“, mení farbu, hustne a šíri nádhernú vôňu do širokého okolia.
Pri dosiahnutí správnej konzistencie sa nezabúda ani na prísady, ktoré si nájdete na nete. Gazdiná si už dopredu pripravila poháre na zaváranie. Tie sa naplnia horúcim lekvárom a uzavrú. A to je finál obyčajne dvojdňového pracovného výkonu.
Čím sa takýto lekvár vyznačuje? Je to bio. Známy zdroj zo známeho prostredia. Jedinečná kvalita a dlhodobá záručná lehota.

Presvedčil nás o tom pán Ondrej Lorko s manželkou Valériou a sestrou s manželom. Podobnou metódou chystala slivkový lekvár aj rodina Ondreja a Gitky Leštákovej.
Text a foto: Dr. Sabo

FOTOGALÉRIA

Čítať 4135 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:52