×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/betliar/kronika
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/betliar/680
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/betliar/kronika
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/betliar/680
Vytlačiť túto stránku
sobota, 17 september 2011 09:22

V historickej knižnici betliarskeho kaštieľa krstili Kroniku obce Betliar Doporučený

Napísal(a) Ľubomír Zatroch
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kronika obce je vždy žriedlom informácií o živote v obci v predchádzajúcich rokoch. Obce, v ktorých boli zdatní kronikári už v predošlých  obdobiach, majú k dispozícii jedinečný materiál pre štúdium svojich dejín. Táto skutočnosť môže byť ešte znásobená aj existenciou kroník, či zápisníc iných inštitúcií a organizácií v obci – škôl, spolkov a iných. Kronikár má byť nezainteresovaným pozorovateľom a preberateľom udalostí, tak ako sa stali a nie tak ako to možno z druhej ruky podajú aj dobové dokumenty. Aj z týchto dôvodov má aj dnes obecná kronika nezastupiteľné miesto medzi písomnosťami z úradnej činnosti obce a v mnohom ich dotvára.


Kroniku obce Betliar za obdobie rokov 2001 – 2010 slávnostne pokrstil lupeňmi ruží 24.8.2011 starosta Obce Betliar Július Farkašovský v historickej knižnici betliarskeho kaštieľa. V poradí už tretí zväzok obecnej kroniky, ktorá pokračuje v tradícii verne zachytiť všetky dôležité udalosti v obci, aktivity a činnosti realizované samosprávou, bol spracovaný PC technikou a vydaný bol v 4 výtlačkoch v knižnej podobe a súčasne aj na CD-ROM. Slávnostného krstu obecnej kroniky sa zúčastnili zástupcovia obce a poslanci OZ, zástupkyňa Múzea Betliar, spolupracovníci autora a rodinní príslušníci autora.
Kronika obsahuje 554 číslovaných strán vrátane 82 strán farebných príloh a menného registra. Kronika je spracovaná podľa jednotlivých rokov a je členená na 16 kapitol. Zápis za rok 2010 obsahuje aj samostatnú časť Významní ľudia narodení alebo pôsobiaci v Betliari, ktorá je pokračovaním 1. časti zaznamenanej v druhom zväzku obecnej kroniky s uvedením životopisov už nežijúcich osobností.
Autorom textu obecnej kroniky je p. Alexander Maduda, ktorý viedol kroniku od roku 1982 až do augusta 2011, teda bezmála 30 rokov. V rámci celoslovenskej súťaže Slovenská kronika dosiahla kronika obce Betliar pod jeho vedením celý rad úspechov, vrátane dvoch prvých miest za roky 2000 a 2005. Žiaľ, vysoký vek a zdravotné dôvody doterajšiemu kronikárovi obce Betliar p. Madudovi už neumožňujú aktívne pracovať na vedení obecnej kroniky, preto v závere svojho vystúpenia pri slávnostnom krste kroniky oslovil osoby vhodné zastávať post kronikára obce a pokračovať v tejto práci.  
Ľubomír Zatroch
{gallery}obsah/betliar/kronika{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4856 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:57