×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/ratkova/netopiere
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/cirkev/ratkova/zidovske
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/ratkova/netopiere
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/cirkev/ratkova/zidovske
streda, 24 november 2010 12:40

V Ratkovej ochranári čistili najväčšiu kolóniu netopierov na Slovensku Doporučený

Napísal(a) MG-OD
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Môj dobrý priateľ a rodák z Ratkovej pán Vojtech Bradovka ma pred pár dňami upozornil na to, že Slovenská televízia začiatkom novembra 2010 v relácii Zelená revue odvysielala zaujímavú reportáž o odstraňovaní guána z podkrovia evanjelického kostola v Ratkovej. Chcel som o tejto zaujímavej činnosti ochrancov prírody a zvlášť netopierov na Slovensku priniesť niečo i našincom, ktorí možno o tom ani nevedia, že takouto činnosťou sa niekto zaoberá. Vhod mi prišiel článok Martina Ceľucha zo Spoločnosti na ochranu netopierov na Slovensku, ktorý na stránke www.netopiere.sk o tom priniesol krátku reportáž nazvanú “Čistili sme najväčšiu kolóniu netopierov na Slovensku”.

Po dohode s autorom ju predkladám do pozornosti aj návštevníkom stránky Maj Gemer:
Netopiere sú už väčšinou blízko zimovísk alebo sa tam ešte snažia dostať. Kostoly ostávajú pusté, a to je vhodný čas na čistenie. V Ratkovej sa naposledy čistilo v roku 2004 - vynieslo sa až 500 vriec trusu. V lete tu na podkroví evanjelického kostola býva až 5000 samíc netopiera veľkého, ktoré tu privádzajú na svet mláďatá. Je to jedna z najväčších kolónií tohoto druhu v strednej Európe. Po šiestich rokoch sme množstvo trusu odhadli na 200 vriec - a celkom sme sa trafili. Podkrovie sme takmer úplne vyčistili a celkom sa nazbieralo 205 vriec čistého netopierieho trusu - guána. Vďaka Ervinovi (Ervín Hapl z Revúcej, pozn. OD) nás prišli povzbudiť a pripraviť reportáže aj reportéri z STV, Slovenského rozhlasu a nezávislí žurnalisti.
Práce začali okolo desiatej 29. októbra a skončili uložením guána a dočistením okolo druhej popoludní 30. októbra. Práce významne urýchlili Marián a Erik, ktorí nakladali guáno takmer nepretržite a boli najusilovnejší z celej našej 10 člennej partie! Michal vymyslel "lanovku", pomocou ktorej sme mohli bez námahy spúšťať plné vrecia dolu z veže. Ušetril nám veľa mozoľov. Guáno sa potom uložilo do miestneho skladu, kde bude možnosť si ho za dobrovoľný príspevok vyzdvihnúť. Chceme ho teraz propagovať na našej webstránke aj v médiách. Takto môže farnosť získať aspoň malý príspevok na nevyhnutnú údržbu kostola.
Čistenie bolo finančne podporené z prostriedkov získaných v rámci exkurzie kolegov z Anglicka. Vďaka všetkým, ktorí prišli pomôcť a vytvorili tiež vynikajúcu atmosféru. Ďakujeme aj pani farárke a pani Šagulovej, ktorá nám zabezpečovala všetko potrebné.


Aj z televíznej relácie som sa dozvedel, že netopierie guáno je všestranné organické hnojivo, ktoré sa zberá z miestnych zdrojov na Slovensku, tak, ako ste ho videli možno v spomínanej relácii aj vy. Podľa analýz je zložené približne z 15% dusíka, 1% fosforu a 2% draslíka (kolónia netopierov v Ratkovej, 2004). Podľa skúseností zo zahraničia je ideálne pre izbové rastliny, zeleninu, ovocné stromy, kvety, trávniky a okrasné rastliny. Aplikujeme ho najlepšie na začiatku vegetácie, podobne ako ďalšie organické hnojivá. Musíme pamätať na správne dávkovanie, lebo obsah živín je vysoký a môže pri nesprávnej aplikácii rastliny spáliť. Môže byť použité ako listová výživa, na kompostovanie a do pôdnych zmesí v podobe roztoku 2-6 polievkových lyžíc guána  na 4 litre vody. Podľa skúseností zo Slovenska údajne aj odpudzuje mandelinky pásavé zo zemiakov.
O ochrane netopierov si povieme viac možno nabudúce. Uvidíme, kto sa mi na túto tému ohlási.

MG -OD

{gallery}obsah/ratkova/netopiere{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 4902 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:59

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!