×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/vidiecka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/vidiecka
Vytlačiť túto stránku
piatok, 08 máj 2015 11:56

V Revúcej si pripomenuli 70 rokov od skončenia II. svetovej vojny v Európe

Napísal(a) Mgr. Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
 

ra oslobodenie 70 aVo štvrtok 7. mája 2015 o 11:00 hodine sa pred pomníkom na Námestí slobody uskutočnili spomienkové oslavy 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny a víťazstva nad fašizmom. Oslavy, ktoré každoročne organizuje Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a Mesto Revúca, boli spojené s pietnym aktom kladenia vencov a kytíc k pamätníku.
Pamiatku tohto výročia si prišli uctiť aj ďalší vzácni hostia - predseda Základnej organizácie SZPB v Revúcej JUDr. Ján Kochan, podpredseda ZO SZPB v Revúcej Pavol Hruška, člen predsedníctva oblastného výboru SZPB Ján Debnár, viceprimátor mesta Revúca Ing. Július Buchta, poslanec BBSK, starosta obce Mokrá Lúka Ing. Július Laššan, poslanci Mestského zastupiteľstva, členovia zväzu ako aj žiaci základných a stredných škôl. 
Slávnosť sa po odznení ruskej a slovenskej hymny začala výstrelmi vojakov zo zbraní, pokračovala básňou, kladením vencov na pamätný hrob a k buste generála Viesta, po ktorom nasledovalo slávnostné privítanie hostí a príhovor viceprimátora mesta Revúca, v ktorom pripomenul, že druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál

život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Boje prebiehali v Európe, Ázii a Afrike a zúčastňovali sa na nich muži i ženy aj z oboch ďalších obývaných kontinentov - Ameriky a Austrálie. Počas šiestich rokov trvania zomreli desiatky miliónov civilistov, milióny príslušníkov ozbrojených síl, boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na 

 

majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva. Pri oslobodzovaní našej krajiny zahynulo takmer 100.000 vojakov. Boli to vojaci sovietskej Červenej armády, Rusi, Ukrajinci, Bielorusi, boli to ale aj naši československí vojaci.

PRÍČINY A DôSLEDKY VOJNY

Bezprostrednými príčinami bojov bolo napätie vyvolané chybne koncipovanou Versaillskou zmluvou, Veľká hospodárska kríza na prelome 20. a 30. rokov, ktorá kriticky oslabila všetky štáty a ich vlády, ako aj slabosť Spoločnosti národov a mocností, ktoré mali udržovať svetový mier a dohliadať na dodržovanie versaillského systému, čo v Nemecku umožnilo vzostup nacistického režimu pod vedením Adolfa Hitlera a jeho stúpencov.
Medzi dôsledky druhej svetovej vojny patrí vytvorenie dvoch blokov: západného bloku, ktorý sa sformoval do organizácie NATO, a východného bloku, ktorý na seba vzal podobu Varšavskej zmluvy tvorenej najmä východoeurópskymi socialistickými krajinami pod vedením Sovietskeho zväzu. Vzťahy medzi týmito dvoma blokmi boli značne napäté a čoskoro prerástli do tzv. Studenej vojny. 
ra oslobodenie 70 1Počas druhej svetovej vojne zahynuli milióny ľudí. Za každým jedným hrobom je schovaný príbeh, príbeh človeka, ktorý mal doma mamu, súrodencov, možno manželku, deti a svoj život položil pri oslobodzovaní našej krajiny. A preto nielen pri príležitosti osláv im za to patrí veľké poďakovanie a úcta.

 

Mgr. Martina Urbanová

Foto: Peter Poboček

 [cincopa AMPATissvRt9]

 

Čítať 4322 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00