×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jds/prehliadka
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jds/prehliadka
Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 04 september 2014 23:06

V Rožňave sa uskutoční turnaj tímov v integrovanej BOCCI

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

boccia-roznava1aBoccia (čítaj boča) je loptová hra, v ktorej sa hráči snažia hodiť svoju loptičku čo najbližšie k cieľu. Súperi majú obaja po 6 loptičiek, jeden červenej farby, druhý modrej farby a hádžu na cieľovú loptičku bielej farby. Loptičky sú mäkké, z umelej kože plnené plastovými granulami, vážia približne štvrť kg. Hrá sa na hladkom povrchu v interiéri, na ihrisku s rozmerom 6x12,5m. Hráč, ktorý nahádže bližšie k bielej loptičke viac lôpt ako súper, vyhráva. Hoci je Bociia tiež športom paralympijským, pre mnohých z nás je to neznámy šport.

Gemer môže byť vďačný za to, že tento šport iba nedávno zaviedol Ondrej Bašták Ďurán z Gemerskej Polomy, kde v októbri 2013 prebehla v rámci Členskej schôdze SZTP prezentácia tohto druhu športu, vhodného aj pre ťažko telesne postihnutých. S bocciou sa oboznámili aj v iných zariadeniach, či organizáciách a šíri sa najmä v okrese Rožňava. Pán Ondrej Bašták Ďurán nám poslal prvú informáciu dokonca o pripravovanom turnaji v športe BOCCIA, ktorého je spoluorganizátorom. Záštitu nad ním prevzal primátor Rožňavy pán Štefan Burdiga. Turnaj sa uskutoční v Rožňave v Športovej hale pri Zimnom štadióne 19.9.2014 počas Rožňavského jarmoku.

gp sam 2528 koprovatV prílohe tohto príspevku je pripojená i prihláška do turnaja, ktorá má určený pevný termín odovzdania 12. september 2014. Boccia je šport pre ťažko telesne postihnutých, jeho integrovaný variant je určený pre všetkých - ako zdravotne postihnutých, tak aj zdravých. Hrá sa po sediačky, s náradím a loptami organizátora, príp. vlastnými pomôckami, podľa pravidiel BISFed upravených organizátorom na potreby integrovanej boccie. Neznalosť pravidiel boccie nie je prekážkou účasti - základné pravidlá boccie budú vysvetlené pred začiatkom súťaže.

Každý tím pozostáva z troch hráčov. Tímy budú žrebovaním určené do 4 skupín po 3 tímoch, (12 tímov). V skupine hrá každý s každým. Do semifinále postupujú víťazi skupín. Semifinále a finále sa hrá systémom pavúka. V prílohe nájdete aj propozície turnaja a týmto vás a vašich kolegov aj srdečne pozývame na turnaj - či už ako divákov, novinárov, alebo ako hráčov, pretože v trojčlenných tímoch si môžu prísť tento šport zahrať aj zástupcovia organizácií, firiem, štátnych inštitúcií. Pokiaľ vás táto ponuka zaujme, neváhajte sa skontaktovať s nižšie uvedenými organizátormi a vyžiadať si ďalšie informácie. O tomto športe v regióne Rožňava sa dozviete viac na stránke http://www.parahry.sk/paged/aktuality/.

Povedzme si aspoň v skratke niečo o tom, kto vlastne Ondrej Bašták Ďurán je a ako sa dostal k tomuto športu.

Duran Ondrej1Narodil sa 6.3.1976 v Rožňave, vyrastal v Henckovciach a Gemerskej Polome. Základnú školu navštevoval vo Vlachove, Gemerskej Polome a Rožňave. Študoval na Gymnáziu v Rožňave a Banskej Štiavnici. Vyštudoval biomedicínsku fyziku na FMFI UK a po štúdiách pôsobil v Bratislave.
Vlastnou tvorbou sa angažuje literárne, pracoval v sociálnej oblasti ako osobný asistent, administratívny pracovník, organizátor šachových turnajov pre telesne postihnutých a tréner boccie.

Športu boccia sa venoval popri ostatných aktivitách spojených so zdravotne postihnutými ľuďmi viac ako 12 rokov a to v pozícii asistenta hráčov, rozhodcu, trénera a spoluorganizátora turnajov a sústredení v bocci.

Od roku 2013 v oblasti športu zdravotne postihnutých aj podniká pod názvom firmy BASHTO. Stal sa distribútorom boccia vybavenia dánskej firmy Handi Life Sport na Slovensku, je výrobcom boccia príslušenstva – najmä boccia rámp, získal trénerskú licenciu v športe pre všetkých so zameraním zdravotná telesná výchova, publikoval príručku k tréningom boccie (BOCCIA: Základné techniky tréningu pre hráčov a asistentov, 2013), organizuje tréningy a turnaje v športe boccia.

Sídli v Gemerskej Polome a jedným z jeho podnikateľských zámerov je propagácia boccie v rožňavskom regióne, ako aj v košickom samosprávnom kraji, kde je boccia zatiaľ známa len málo.
Kontakty:

www.parahry.sk
www.bashto.sk

 

PROPOZÍCIE

PRIHLÁŠKA

 

Čítať 3517 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00