Vytlačiť túto stránku
pondelok, 15 september 2014 13:17

V Rožňave vystavuje popredný akademický sochár Štefan Pelikán

Napísal(a) Irena Lacková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv P1310993-001aV Mestskej galérii, ktorá sa nachádza v budove Radnice v Rožňave od 10. septembra 2014 vystavuje popredný akademický sochár a držiteľ medaily „ZA VERNOSŤ“, nositeľ Európskej únie umenia Štefan Pelikán. Výstava „Tvary a farby života“, venovaná 70. výročiu SNP, prezentuje umelcov široký autorský záber. Výstavu rozdelil medzi sochársku prácu, ktorá je dominantou jeho umeleckej aktivity a maliarsku tvorbu. Po vernisáži v Rožňave sa stretávame s výberom, ktorý obsahuje úprimné umelcove vyznania, zrozumiteľnosť a výrečnosť. Popredné miesto na prehliadke má tematika účasti Francúzov v SNP, obrazy z Bretónska a iných lokalít vo Francúzku, ktoré približujú krajinu odkiaľ francúzski bojovníci SNP pochádzajú. Prehliadku jeho najnovších diel sprevádzajú formou účinnej básnickej tvorby, úprimné, pôsobivé verše Anky Dubovcovej, umeleckej i ľudskej spolupútničky na ceste životom. 
V poslednom období Štefan Pelikán vytvoril viacero pamätných tabúľ a sôch s tematikou odboja. Dnes je čestným občanom viacerých miest a držiteľom francúzskych a slovenských

vyznamenaní. Je predsedom klubu priateľov Francúzska a Slovenska a členom Klubu vojenských výsadkárov v Žiline.

Na vernisáži odzneli na adresu majstra Štefana Pelikán slová vďaky a úcty, zaujal svojou všestrannou výstavnou kolekciou, prítomných oslovila majstrová schopnosť zmocniť sa každej témy, každej techniky i každého materiálu. Na vernisáži oslovila prítomných nielen majstrova pracovitosť, pokora a skromnosť, ale i jeho úcta k človeku a životu vôbec. 
Mesto Rožňava a Oblastný výbor SZPB v Rožňave touto cestou ďakuje kurátorom Rožňavské radiály, Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave: Silvii L. Čúzyovej a Norovi Lackovi za inštalovanie výstavy.
Výber z tvorby si môžete pozrieť do konca mesiaca september.
Prehliadka výstavy: od 9.00 h. – 12.00 h. Turisticko- informačné centrum
od 13.00 h.- 17.00 h. TIK Rožňava, Nám. baníkov 32, T:421 948 205 226

Irena Lacková, taj. OblV SZPB Rožňava

Foto: S. Čuzyová

 

picasa_albumid=6059259189921000833

 

 

Čítať 3940 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:00