×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/tornala
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/tornala
štvrtok, 16 apríl 2015 10:14

V Tornali spomínali na udalosť spred sedemdesiatich rokov

Napísal(a) JUDr. Jozef Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

tornala IMG 2406 aDňa 15. apríla 2015 uplynulo 70 rokov od odhalenia prvého pamätníka padlým vojakom Červenej armády pri oslobodzovaní mesta Tornaľa. 
Primátorka mesta Mgr. Anna Szegedy v spolupráci so základnou organizáciou Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Tornali pri príležitosti tohto jubilejného výročia dňa 15.4.2015 o 10.00 hodine, zorganizovali spomienkové oslavy pred týmto pamätníkom. 
Z pozvaných hostí sa na podujatí zúčastnil prvý tajomník Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike NKOLAJ SERGEJEVIČ RYŽOV – kandidát historických vied, za Oblastný výbor SZPB v Rimavskej Sobote podpredseda tohto výboru JUDr. Štefan BALÁŽ a predseda Historicko – dokumentačnej komisie oblastného výboru SZPB JUDr. Jozef Pupala a najváženejší hosť, bývalý príslušník Červenej armády, zaradený v 2. Ukrajinskom fronte, účastník oslobodzovania Maďarska, (Budapeštianskej operáciie) plk. V.v. Ladislav SLÁDEK s manželkou Ruženou. Pred samotným kladením vencov a príhovormi pripravili študenti tornaľského Gymnázia kultúrny program (recitácia básne a spevokol zaspieval za doprovodu akordeónu ruskú vojenskú pesničku

„vychodila na bereg kaťúša“).

Vo svojom príhovore primátorka mesta ako aj predseda ZO SZPB zdôraznili, že hroznému „besneniu“ „nyllassiovcov“ a neskôr nemeckých fašistov urobil koniec rozhodný útok a oslobodenie mesta Tornaľa vojakmi Červenej armády II. Ukrajinského frontu, v ktorého rámci bojovali aj zväzky rumuských vojakov, pod velením maršála Sovietskeho zväzu Rodiona Jakovleviča MALINOVSKÉHO, ktorý na druhý deň po oslobodení mesta teda 20. decembra 1944 mal v Tornali až do 15. Januára 1945 svoj štáb.
Fašisti len z mesta Tornaľa odvliekli 658 „žido-bolševikov“ do koncentračných táborov, čo predstavovalo vyše 20 % vtedajšieho počtu obyvateľov mesta! Pre porovnanie z Rimavskej Soboty odviekli do koncentračných táborov 670 ľudí, z Rožňavy 297, z Lenártoviec 10, Jesenského 41, atď. 
Z celkového počtu 38 obcí a miest terajších okresov Rožnavy, Revúcej a Rimavskej Soboty odvliekli fašisti 1.845 osôb z ktorých prežilo koncentračné tábory iba niekoľko desiatok.
Sloboda mesta Tornaľa bola však vykúpená tým najcennejším – životom 202 vojakov Červenej armády a 3 rumunských vojakov!
Draho vykúpenú slobodu si občania mesta a jeho okolia aspoň symbolický ocenili výstavbou spomenutého pamätníka, aby takouto formou nechali odkaz budúcim generáciam mesta, aká krutá, tragická bola 2. svetová vojna v jeho okolí a akú obeť priniesla sloboda!
Za pozornosť stojí pripomenúť, že na výstavbe pamätníka odpracovali najviac po 20 pracovných dní pani Bedečová a Csoltiová.
Slávnostné odhalenie pamätníka bolo za prítomosti širokej verejnosti a zástupcov červenej armády 15. apríla 1945, 23 dní pred skončením vojny v Europe. 
Súčasťou spomienkových osláv bolo odovzdanie ďakovných listov primátorky mesta 4 členom SZPB a zástupcovi veľvyslanectva RF v SR zaslužilých sa za dlhoročnú aktívnu prácu pri organizovaní spomienkových osláv ale aj podujatí pri týchto príležitostiach (už 10 ročník Kvapky krvi Slobody, športový memorial maršála Malinovského pre žiakov a študentov v meste,..)
V záverečnom poďakovaní účastníkom tohto slávnostného zhromaždenia, všetkých pozval predseda ZO SZPB PaeDr. Marian ZELINA na slávnostné kladenie vencov pri pamätníku dňa 7. 5. 2015 pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. svetovej vojny v Európe.
JUDr. Jozef Pupala

 [cincopa AEBApd8nSy5C]

 

Čítať 3178 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!