Vytlačiť túto stránku
sobota, 05 október 2013 11:02

Včelí peľ možno bez rozpakov označiť ako malý zázrak

Napísal(a) od-mg
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Peľ začína byť častejšie používaný nielen ako výraz, ale aj ako produkt včiel. Všeobecne je známe, že včelí peľ vzniká spracovaním peľových zrniek z rastlín. Včely ich zbierajú a nosia do úľov na treťom páre nôh v košíčku ako peľovú obnôžku. Pridávaním výlučkov žliaz menia  vlastnosti peľu. Najmä v ostatnom čase sa jeho význam začína uplatňovať v potravinárstve, tiež vo farmaceutickom priemysle, či v kozmetike. Odborníci tvrdia, že je to kvôli zastúpeniu amínokyselín, obsahu cukrov a tukov, minerálnych látok, kyselín a enzýmov. Väčšinou sa ale peľ spomína v súvislosti s alergiami. Zrejme aj preto sa otázke peľu podrobnejšie nevenuje každý včelár. Majitelia včelstiev viac hovoria o mede, ktorého význam je známejší už  z dávnych čias.

Jedným z včelárov, ktorý sa okrem medu venuje aj peľu, je pán Ing. Marek Nosko z Muránskej Dlhej Lúky na strednom Gemeri. Má najmä tú výhodu, že jeho rodiny včiel využívajú čistú prírodu Muránskej planiny, kde najčastejšie sa jeho včielky zdržujú. Jej rastlinstvo je jedno z najpestrejších na Slovensku. Zahŕňa vyše 1150 druhov rastlín.

Štúdiom zistil, prečo sa oplatí venovať pozornosť aj peľu. Utvrdili ho v tom tiež výsledky výskumníkov, ktorí dokázali v čom je jeho učinnosť. Peľ obsahuje všetky základné látky, ktoré sú nevyhnutné pre stavbu, rozvoj a existenciu živého organizmu. Stačí len spomenúť, že v peli sa nachádza 27 prvkov, ako sodík, draslík, nikel, titan, vanád, chróm, fosfor, zirkón, berylium, bór, zinok, olovo, striebro, arzén, cín, hélium, stroncium, barium, urán, kremík, hliník, mangán, horčík, molybdén, meď, vápnik, železo. Preto mnohí ho začínajú používať nielen ako potravinu, ale aj na liečenie.

Dnes pán Nosko najlepšie vie aké má peľ z jeho včelnice účinky. Najhlavnejším účinkom je zvýšenie imunitného systému organizmu. Tie sa prejavujú napríklad antibakteriálne, pretože pôsobí proti baktériám ako proteus vulgaris, salmonely vyvolávajúcej črevne ochorenia, ako týfus, paratýfus a iné. Má antianemické efekty, je vhodný ako doplnok pri ochoreniach, ako atheroskleróza, hypertenzia, ochorenia ciev a iné. Pozitívne pôsobí na pleť a je vhodný pri dermatologických ochoreniach. Vynikajúci je pre športovcov a ľudí s poruchami imunitného systému. Spomaľuje zhoršovanie zraku. Pôsobí aj ako afrodiziakum. Označovaný ako všeliek.

Aby vám účinky peľu čo najdlhšie vydržali, je trebné ho uskladňovaľ v tmavej, suchej miestnosti pri teplote nižšej ako 20°C. Chráňte ho najmä pred slnkom, svetlom a vlhkosťou. Peľ, podobne ako med, nasáva vlhkosť a pachy z ovzdušia. Po 1 roku uskladnenia stráca peľ 75% svojich vlastností a po 2 rokoch sa stáva z liečebného hľadiska bezcenným.

Skúste si nastaviť dávkovanie peľu podľa rady Mareka Noska- dospelí:  dve až tri kávové alebo čajové lyžičky peľu týždenne. Najlepšie ráno nalačno, 15 minút pred jedlom. Zapiť vodou alebo čajom, dobre požuť, aby sa rozdrvil obal na zrniečkach peľu a zhltnúť. Telo potom z neho viac vyťaží (1 plná lyžička obsahuje 5 g peľu, polievková 15 g peľu). Treba však aj pri tejto príležitosti podotknúť, že peľ nie je vhodný pre deti do 6 rokov. Alergik na vdýchnutie rastlinného peľu z prírody nemusí byť alergický na jeho konzumáciu tráviacou sústavou. Naopak v niektorých prípadoch môže pomôcť

Včelí peľ  možno bez rozpakov označiť ako malý zázrak. Po zbere peľu ho včela - lietavka prenechá na spracovanie včelám - mladuškám, tie peľ vrstvia do buniek plástov, utláčajú ho a po naplnení buniek do 2/3 ho zalejú vrstvičkou medu. Takto spracovaný peľ je pripravený na konzumáciu včelej populácie, aj preto sa často označuje ako „včelí chlieb“.
Peľ je najdokonalejšia potrava. Ide o peľ z kvetov, premenený včelami na potravu, ktorá má silne omladzujúce účinky.Odhaduje sa, že včelí peľ obsahuje cez päťtisíc enzýmov a koenzýmov. To je samozrejme mnohokrát viac, než akákoľvek iná potrava. Jedná sa o prírodné liečivo ničím neupravené. Je omnoho účinnejšie ako drahé výživové doplnky bežne dostupné napr. v lekárňach. Obnôžkový peľ neobsahuje žiadny nosič liečiva ani žiadny obal. Tieto látky veľakrát organizmus nespracuje v požadovanej kvalite. 

Maj Gemer - OD

 

 

Čítať 6927 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:01