Vytlačiť túto stránku
piatok, 13 september 2013 22:52

Veľhad kráľovský sa chystal prežiť jeseň v jednej zo záhrad obce Chyžné

Napísal(a) teraz
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pri rodinnom dome v obci Chyžné v strednom Gemeri objavili v záhrade veľhada kráľovského. Ako sa veľhad ocitol v záhrade rodinného domu, nie je známe. Podľa predpokladov mohol utiecť chovateľovi, alebo sa ho jeho majiteľ snažil zbaviť vypustením do prírody. O tohto exotického plaza sa tak museli postarať pracovníci správy Národného parku Muránska planina. Pri jeho odchyte asistovali aj policajti. Zoológ národného parku Jerguš Tesák nám potvrdil, že pre živočícha už našli nové ubytovanie.
Veľhada kráľovského previezli 13. septembra 2013 zo správy Národného parku do súkromnej rehabilitačnej stanice pre exotické zvieratá, pretože v Revúcej mu nedokázali vytvoriť primerané podmienky. Po troch mesiacoch sa nájdený živočích stáva majetkom štátu a kompetentní môžu rozhodnúť o jeho umiestnení do ďalšieho chovu. Pre hada je momentálne umiestnenie v rehabilitačnej stanici záchranou. Chladnejšie noci by v našej prírode neprežil. "Je to chladnokrvný živočích. My ľudia spotrebujeme až 70 percent prijatej energie na udržiavanie si telesnej teploty. Hadovi stačí oveľa menší

príjem potravy a v nepriaznivých podmienkach vydrží bez jedla aj rok. Naše hady zaliezajú do podzemia, kde prečkávajú zimu v hybernácii. Nie som si istý, či by si aj veľhad dokázal nájsť vhodný úkryt. Mráz by bol pre neho smrteľne nebezpečný," dodal zoológ.

Plaz pritom môže byť nebezpečný aj pre človeka. "V prírode potrebuje tento had teploty okolo 40 stupňov. Nie je vylúčené, že vonku mohol stráviť celé leto. Tohtoročné teploty mu úplne vyhovovali. Človeka síce neohrozuje priamo na živote, ale v prípade útoku môže nepríjemne zraniť. V tomto zmysle sú ešte viac ohrozené deti. Had konzumuje živočíchy do veľkosti králika, v záhradách mohol teda pokojne hľadať drobné hlodavce, prípadne mláďatá drobných domácich zvierat," povedal Tesák.
(Zdroj: teraz.sk)

 

Čítať 4854 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:02