×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/roznava/kniznica
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/roznava/kniznica
Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 07 marec 2010 22:05

Z myšlienky zbierať príbehy z nášho Gemera vzišla kniha Ľudové klenoty

Napísal(a) Božena Miháliková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
klenotyDňa 3. marca 2010 sa v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave uskutočnilo stretnutie realizátorov projektu Ľudové klenoty i prizvaných hostí, ktorými boli Prof.h.c., prof. Ing. Ondrej Hronec, Dr.Sc. s manželkou PhDr. Danielou Hroncovou, riaditeľka DMS Ing. Zlatica Halková a predsedkyňa MO MS Oľga Benediktyová.
S nápadom zachovať odkaz predkov gemerského regiónu vo forme rozprávok, povestí, príbehov a udalostí prišla regionálna knižnica pred dvomi rokmi. Vyzvala všetkých, ktorí žijú v tomto regióne, aby prispeli príbehmi, udalosťami, povesťami a podobne, buď z vlastných zážitkov, alebo z rozprávania pamätníkov. Snahou knižnice bolo nadviazať na tvorbu a prácu významného gemerského rodáka P. E. Dobšinského, aby sa aspoň časť histórie života tu žijúceho ľudu uchovala pre budúcnosť.
Na výzvu reagovalo množstvo rozprávačov i zberateľov zážitkov, v ktorých je zachytený život obyčajného, prostého ľudu, jeho životné skúsenosti, rady i ponaučenia, z ktorých môže čerpať a učiť sa terajšia i budúca generácia. Je veľmi potešiteľné, že do zbierania príbehov a udalostí sa zapojili i mladí ľudia, a to žiaci Základnej školy akademika Jura Hronca v Rožňave pod vedením učiteľky slovenského jazyka.

Výsledkom zberateľského úsilia sa stala knižka - zborník "Ľudové klenoty", ktorá bola na tomto stretnutí pokrstená vodou, chlebom a soľou. Zborník bol vydaný s finančnou podporou MK SR a projekt Ľudové klenoty bol zrealizovaný s finančnou podporou KSK. Pozostáva z piatich kapitol v slovenskom jazyku a z troch kapitol v maďarskom jazyku. Príspevky zberateľov sú rozdelené podľa povahy textu, ako napríklad "Z ľudovej múdrosti", "Rozprávky a povesti", "Aj takí sme boli...", "Stalo sa nestalo..." atď. Knižka je doplnená i fotografiami z prvého stretnutia zberateľov v roku 2009.
Riaditeľka Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského Mgr. Iveta Kyselová poďakovala prispievateľom a vyslovila presvedčenie, že knižka bude motiváciou pre ďalších, ale aj pre tých, ktorí si ju prečítajú pre zábavu.
Za myšlienku zbierať príbehy nášho Gemera s bohatou históriou, krásnou prírodou, ale hlavne vzácnymi ľuďmi a vydať ju knižne, patrí veľké poďakovanie riaditeľke regionálnej knižnice a jej kolektívu.
7.3.2010
Text a fotografie: Oľga Benediktyová,
predsedníčka MO MS
Rožňava

{gallery}obsah/roznava/kniznica{/gallery}


{jcomments on}
Čítať 3611 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:06