Vytlačiť túto stránku
utorok, 07 august 2012 12:18

Zo VI. Dňa Mikroregiónu Muránska planina Doporučený

Napísal(a) Monika Podolinská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 4. augusta 2012 sa v Muránskej Dlhej Lúke uskutočnil VI. Deň Mikroregiónu Muránska planina. Organizátorom sa podarilo pripraviť a po každej stránke zabezpečiť kultúrne podujatie, na ktoré budú všetci prítomní ešte dlho spomínať. Videli a počuli to najlepšie, čo v regióne máme. 
So svojím programom sa nám predstavilo 5 obcí – Pohronská Polhora, Čierny Balog, Michalová, Muráň a Muránska Dlhá Lúka a mesto Tisovec. Moderátorka programu najprv v krátkosti predstavila jednotlivé obce, ich históriu, súčasnosť a zaujímavosti, potom uviedla účinkujúcich. Kultúrny program otvorila pani Martina Vlčeková z Pohronskej Polhory,

a to s divadelnou hrou „Plánka“, ktorej autorom je Frederico Garcia Lorca. Pani Vlčeková s touto hrou získala prvé miesto na prehliadke Zochova divadelná Revúca, ďalej prvé miesto na Celoštátnom festivale divadelných hier s dedinskou tematikou v Trebišove, no a najvzácnejšiu cenu jej porota udelila na Festivale Aničky Jurkovičovej v Novom meste nad Váhom, kde ústrednou témou bolo priblíženie postavenia, poslania a problémov ženy v živote spoločnosti. Tu bola ocenená Cenou za pozoruhodný ženský výkon. Obec Michalová zastupovali majstri Slovenska v Plesových choreografiách spoločenských tancov - Radka a Matúš Ridzoňovci z Michalovej. Sú členmi Fáber Dance Team Slovakia. V ich zbierke sú rôzne ocenenia a množstvo medailí z finálových umiestnení. Dvojica nám predviedla ukážky štandardných tancov – waltz, valčík, tango, quickstep a latinskoamerických tancov – samba, čača, rumba a jive. Heligonkár Viktor Belko a súrodenci Makovičovci, hrdí nositelia folklóru, reprezentovali Čierny Balog. Ich spev a hra boli fascinujúce. S piesňami o Muráni sa predstavil spevácky súbor Levenda. S veľkým potleskom sme privítali dvoch známych fujaristov z Tisovca. Pán Milan Katreniak je hudobník telom i dušou, na hudobné nástroje nielen hrá, ale si ich sám aj vyrába. Okrem toho si vychováva aj nasledovníkom, a práve Roman Košičiar, ďalší účinkujúci, je jedným z jeho žiakov. Záverečnou bodkou stretnutia bolo vystúpenie spevokolu z Muránskej Dlhej Lúky. Piesne „Slovenská rodná dedina“ či „Zahučali hory“ boli dôstojným zavŕšením dvojhodinového programu. No všetkých účinkujúcich a hostí však čakalo ešte jedno prekvapenie, ktoré si pripravil starosta obce, Ing. Marek Nosko. Pamätná plaketa pripomínajúca dnešné podujatie. 
Spokojní hostia a diváci neskrývali nadšenie, domov si odnášali hlboký umelecký aj emotívny zážitok. Naša obec sa tak opäť prezentovala ako aktívna a progresívna, schopná organizovať podujatia podobného charakteru. 
Monika Podolinská 
(zdroj: muranskadlhaluka.sk uverejnené so súhlasom starostu Ing. Mareka Nosku)

{jcomments on}

 

Čítať 3486 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:08