nedeľa, 13 december 2015 10:41

Mokrá Lúka deň pred Luciou žila v znamení "bosoriek" a jarmoku. Prišiel aj Mikuláš

Napísal(a) Ing. Henrieta Ďurčová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

luka 16aLucia naša, vzácna, krásna biela pani, 
príď dnes k nám, aspoň chvíľku buď aj s nami. 
Nehovor, že stratila si krídla a nemáš nástroj na nápravy 
všetkých ziel a chýb v zdraví. 
Máš zázračnú moc vymetať zlo - využiť ju musíš! 
Máme – aj ti ich dáme – dve biele krídla z husí. 
Tak príď a zasaď dobro v našej duši. 

Sobota 12. decembra 2015 sa v Mokrej Lúke niesla v znamení bosoriek. V predvečer Lucie sme nezabudli zjesť cesnak, aby nás ochránil pred zlými silami.

A potom sme si už pokojne užívali čary, ktoré majú na Luciu kúzelnú moc. Nielen miestnym obyvateľom, ale aj všetkým návštevníkom „Mokrenského Bosoráckeho jarmoku“ sme vdýchli ľudové tradície spojené so sviatkom Svätej Lucie a priblížili množstvo zvyklostí, obradov a legiend.
Od 11.00 hodiny v rámci bohatého kultúrneho programu „Na Luciu na Gemeri“ ukázali svoju šikovnosť detičky zo ZUŠ. Vystúpila aj Folklórna skupina Revúška, spevácka skupina Šumiačan, detský folklórny súbor Lykovček, spevácka skupina Húžva a v neposlednom rade deťúrence z Mokrej Lúky.

A čože by to bol jarmok bez jarmočníkov?

„Mokrenský Bosorácky jarmok“ poctili svojou návštevou viacerí zruční majstri kde ponúkali svoje umelecké diela a pomohli tak šíriť tradíciu ľudovej tvorivosti. Nechýbala vôňa punču, vareného vínka, horúcej medoviny. Pochutnali sme si na tradičnej kapustnici a množstve gastrošpecialít.

O 15.00 hodine nám spríjemnil deň

aj dlho očakávaný Mikuláš. Aj keď bez snehu, neváhal zapriahnuť svoje kone a začal svoju púť. „Poslúchali deti všade rovnako?“ To zaujímalo nielen Mikuláša, ale aj dvoch Čertov priamo z pekla. Deti si mohli spolu s Mikulášom zaspievať obľúbené pesničky ako je Tichá Noc. Tá obmäkčila aj Čertov, ktorí sa dokonca skamarátili a spolu rozdávali radosť a pokoj pre všetkých. Pre dobré detičky, ktoré poslúchali celý rok a nebáli sa zarecitovať či zaspievať Mikulášovi, čakala sladučká odmena a mohli sa dosýtosti vyblázniť na Mikulášových koníkoch.

V predvečer tohto čarovného dňa

sme všetci spoločne spolu s Mikulášom a pánom starostom rozsvietili vianočný stromček a celý jarmok ožil pravou predvianočnou atmosférou. Čertíkom sa to veľmi páčilo a aby neostali zahanbení, predviedli aj oni svoju silu. Na oblohe sa priamo z pekiel objavil pekelný oheň. Ale nikto sa veru nebál, každému rozžiaril očká a na perách úsmev.
Ing. Henrieta Ďurčová

FOTOREPORTÁŽ PETRA POBOČEKA

[cincopa AQDADI9qVV0V]

 

 

Čítať 6409 krát Naposledy zmenené nedeľa, 13 december 2015 11:55

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!