Vytlačiť túto stránku
streda, 20 apríl 2016 09:42

Aktívni členovia MO SZPB partizána Tótha v Rožňave

Napísal(a) Ing. Milan Kupčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nielen činorodou prácou členovia MO SZPB partizána Tótha v Rožňave napĺňajú uznesenie a jednotlivé body plánu práce na rok 2016, ale venujú sa aj iným kultúrno-spoločenským resp. športovým akciám. V sobotu 16. apríla 2016 sa zúčastnili výletu do Košíc, konkrétne - navštíviť Botanickú a Zoologickú záhradu. Sprevádzalo ich slnečné počasie. Po príchode do Botanickej záhrady si prezreli výstavu kaktusov ako aj ďalšie subtropické a tropické rastliny. Mnohí z účastníkov boli očarení obrovským množstvom rastlín v skleníkoch, kde na vlastné oči videli dozrievajúce pomaranče, citróny, banány a iné cudzokrajné ovocie.

V priľahlej záhrade obdivovali množstvo kvitnúcich jarných rastlín – tulipánov, hyacintov, okrasných kríkov a mnohé iné. Taktiež nechýbali ani liečivé byliny. Hoci sme nemali odborný výklad, všetci sme si uvedomili, že Botanická záhrada je pracoviskom Univerzity P. J. Šafárika, kde sa vlastne študenti učia poznávať, ale aj pestovať a rozmnožovať jednotlivé druhy rastlín. V záhrade práve v tomto období kvitla sakura - čo je označenie pre druh japonskej čerešne ako rastliny a najmä pre jej kvet, ktorý sa považuje za japonský národný symbol. Pod týmto stromom sa radi odfotili hlavne naše účastníčky zájazdu. Po oddychu v prekrásnom prostredí na teplom slniečku sme sa pobrali do ZOO – smer Kavečany.
Pred ZOO už bolo zaparkovaných mnoho áut rozličných ŠPZ-tiek čo svedčilo o veľkej návštevnosti. Košická zoologická záhrada sa nachádza v prírodnom prostredí mestskej časti Košice - Kavečany. Celkovou rozlohou 288 hektárov je najväčšou zoologickou záhradou na Slovensku, rovnako tak výstavnou plochou. Výstavbou zoo sa začalo v roku 1979 a pre
verejnosť bola otvorená v roku 1986, vtedy na ploche 7 ha s 23 druhmi najmä karpatskej fauny. V súčasnosti tu žije viac ako 230 druhov zvierat, o. i. sa tu nachádza najväčšia voliéra na Slovensku (naučili tu lietať už niekoľko orlov, ktoré vyrástli v zajatí) a najväčší areál medveďa hnedého v zoo strednej Európy. V roku 2002 sa podaril jedinečný chovateľský úspech, keď sa tu narodili medvedie pätorčatá, ktoré boli zapísané do Guinnesovej knihy rekordov. Dve z nich v zoo Košice žijú dodnes. Ako jediná zoo na Slovensku má vybudovaný botanický náučný chodník (2011), ku ktorému postupne pribudol Vtáčí chodník (2012), Včelársky chodník (2013) a Geologický chodník (2015) porovnávajúci pohoria Karpaty a Altaj v Strednej Ázii. Súčasťou chodníka je jediný areál kozorožcov sibírskych na Slovensku. Pôvodné zameranie na prevažne eurázijskú faunu sa postupne zmenilo a zoo sa dnes buduje ako univerzálna zoo väčšieho typu so zastúpením fauny všetkých kontinentov.
Nakoľko účastníci zájazdu boli prevažne vyššieho veku, zvolili si kratšiu trasu prehliadky ako tí mladší. Poniektorí si oddýchli nielen v príjemnom prostredí, ale si zašli aj na kávičku, alebo čapované pivečko v novovybudovanej reštaurácii Daktari resp. v stánkoch s občerstvením. Samozrejmosťou bol nákup magnetiek so zvieracou tematikou pre svojich blízkych, alebo vlastné potešenie.
Keďže čas bol neúprosný a už ani nôžky nevládali, nasadli sme do autobusu a vydali sa na cestu domov. Bol čas večere a tak sme sa v motoreste Dubky ešte zastavili na malé občerstvenie. Všetci sme boli spokojní, počasie bolo fantastické, takže to všetko dopadlo na jedničku, ale aj preto, že akcia bola dobre zorganizovaná za čo patrí vďaka p. Garajovej, Füzekovej, ako aj predsedovi p. Malčekovi. Dúfajme, že podobných akcií bude ešte viac.
Ing. Milan Kupčo

 

 

Čítať 3206 krát Naposledy zmenené streda, 20 apríl 2016 10:05