sobota, 30 júl 2016 10:42

Čo spôsobili silné búrky spojené s krúpami v okrese Revúca a na okolí

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Letné búrky vedia narobiť nie raz poriadne škody. Nie raz sme sa o tom presvedčili aj v našom regióne. Tak bolo aj teraz. Správy zo stredného Gemera obsahovali aj túto informáciu: "Prívalový dážď v piatok podvečer 29. júla 2016 zaplavil v Revúcej v Banskobystrickom kraji niekoľko mestských ulíc a suterénov

domov, z ktorých momentálne hasiči odčerpávajú vodu. Naďalej neprejazdná zostáva cesta smerom do Mokrej Lúky. Po prudkom prívalovom daždi je v meste Revúca vyhlásený III. povodňový stupeň, zatopených je 25 ulíc, na likvidáciu je nasadených 15 kusov hasičskej techniky s 38 príslušníkmi. Nasadených je aj deväť dobrovoľných hasičských zborov obcí," informoval ešte v ten deň o 21.00 hod. Ľuboš Virguľa, vedúci oddelenia operačného riadenia a integrovaného záchranného systému Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Banská Bystrica. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v piatok v súvislosti so silnými búrkami spojenými s krúpami pre okres Revúca III. výstražný stupeň. Počas intenzívnych búrok spadlo v meste a jeho okolí viac ako 130 litrov zrážok na štvorcový meter. V meste okrem toho padali aj krúpy s priemerom dva centimetre. Dnes ráno sme dostali o vyčíňaní búrky niekoľko fotografií od pani Lucie Koreňovej z Múzea Prvého slovenského gymnázia v Revúcej. Jej prvé slová boli: povodeň, hôza, čierny deň múzea. Medzi fotografiami sme našli i jeden záber na Kroniku múzea a vyvolával v nás skutočnú hrôzu. 

Na sociálnej sieti napísala: "Dnešný deň sa do dejín Revúcej určite zapíše... Mnohí z Vás určite zachraňovali, čo sa dalo... a bez škody a ujmy nie je ani naša jedinečná národná kultúrna pamiatka. S poľutovaním oznamujeme všetkým našim návštevníkom, že múzeum je od dnes do odvolania z technických príčin ZATVORENÉ. Ďakujeme všetkým, ktorí nám v tomto havarijnom stave pomáhali."

Informácie nezostali iba z Revúcej, ale pokračovali aj zásahmi hasičovov z Tornale, Rimavskej Soboty, Hnúšte, Brezna, Závadky nad Hronom, Banskej Bystrice, Modrého Kameňa, Lučenca, Zvolena, Krupiny, Rožňavy i príslušníkov Vojenského výcvikového centra Lešť z hasičskej stanice v Pliešovciach.

(Zdroj: teraz.sk)

Viac tu!

Z VYSIELANIA TV.JOJ

MG od

 

 

 

Čítať 6049 krát Naposledy zmenené utorok, 02 august 2016 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!