Vytlačiť túto stránku
piatok, 25 január 2019 15:09

V januári si pripomíname 74. výročie oslobodzovania obcí spod fašizmu aj na hornom i strednom Gemeri Doporučený

Napísal(a) MT + MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Január je z historického hľadiska mesiacom, v ktorom boli obce horného i stredného Gemera v roku 1945 postupne oslobodzované od nemeckého fašizmu armádami II. Ukrajinského frontu a rumunskou armádou, ktoré bojovali v zväzku s Červenou armádou. V týchto dňoch v mnohých mestách i obciach nášho regiónu si pripomínajú túto udalosť spred 74 rokov kladením vencov k pamätníkom oslobodenia. Jednou z takých obcí je aj obec Čierna Lehota, ktorá sa najmä v období Slovenského národného povstania zapísala zlatými písmenami do našich novodobých dejín. Z tejto obce sme dostali aj stručnú informáciu o oslavách. Pán Michal Terrai nám napísal: “24. januára 2019 v poobedňajších hodinách si poslanci Obecného zastupiteľstva so starostkou obce Ing. Ivetou Potočnou

rv oslobodenie 74 2cl oslobodenie DSCF3608 1 2pripomenuli 74. výročie oslobodenia obce Čierna Lehota v II. svetovej vojne. Spomienkou a položením spomienkového venca ku pamätníku padlých hrdinov si spoločne pripomenuli hrôzy vojny, v ktorej nezmyselne zahynulo množstvo ľudí a priniesla veľa utrpenia pre všetkých, aj našich obyvateľov obce.”

Na sociálnej sieti sa objavili tiež informácie, najmä fotografie z osláv oslobodenia okresného mesta Rožňava, kde pred budovou radnice na Námestí baníkovmal hlavný príhovor novozvolený primátor mesta pán Michal Domik. Pani Mária Žolnová o tejto udalosti o. i. napísala: “Každý rok prichádzame na Námestie baníkov k pamätnej tabuli, aby sme vzdali úctu tým, ktorí priniesli tú najkrutejšiu obeť – svoj život. Dňa 23. januára 2019 si Oblastná organizácia SZPB s mestom Rožňava a žiakmi základných škôl pripomenuli výročie oslobodenia mesta od dátumu, ktorý označuje v kalendári mesta už 74 rokov slobodného a mierového života, a je to dátum, ktorý by si mali pamätať všetci Rožňavčania." 

rv oslobodenie 2019 01 23 53 4

rv oslobodenie 2019 01 23 08 5

 

  

 

 

 

 

 

 

  Spomienkové slávnosti venované 74. výročiu oslobodenia sa konali aj v centre stredného Gemera v Revúcej vo štvrtok predpoludním 24. januára 2019. Primátor mesta Július Buchta ra oslobodenie i 5434405v Revúcej spolu s hosťami, poslancom Banskobystrického samosprávneho kraja Ing. Júliusom Laššanom, prednostom Okresného úradu v Revúcej Ing. Petrom Baloghom, predsedom Základnej organizácie Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov gen. Viesta Revúca JUDr. Jánom Kochanom, predstaviteľmi Policajného zboru v Revúcej a za prítomnosti vojenskej posádky v Rožňave, položili vence k pamätníku na Námestí slobody. Pán Július Buchta, ako hlavný rečník, vo svojom príhovore stručne priblížil historické udalosti významných dejín mesta, s mementom odkazu duchovnej, morálnej zrelosti a túžby ľudí bojovať za národ, pre dnešnú dobu plnú prejavov diskriminácie a kultúrnej intolerancie.

MG od, mt, mž, kk

Čítať 1796 krát Naposledy zmenené sobota, 26 január 2019 19:12