Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 30 máj 2019 16:24

Pochod vďaky 2019 spojený s výstupom na Muránsky hrad Doporučený

Napísal(a) J. Kochan
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V čase Slovenského národného povstania slúžila Veľká lúka pri Muráni na Muránskej planine ako záložná letisková plocha. Navyše, útoky nacistickej Luftwaffe, ktorá potláčala SNP, boli často smerované na tieto lákavé ciele, čo uľahčilo pôsobenie Kombinovanej letky letiska Tri Duby.
V tomto krásnom prostredí v nadmorskej výške okolo 900 m už po šiestykrát zorganizovala OO SNS v Revúcej za spoluorganizátorstva Mesta Revúca a ZO SZPB gen. Viesta Revúca, stretnutie generácií. Zišli sa tu Slováci od najmladšieho až po 92-ročného červenoarmejca pána plk. v. v. Ladislava Sládeka z Rimavskej Soboty. Pietnej spomienky sa zúčastnili aj poslanci NR SR p. Jaroslav Paška a pán Radovan Baláž. V zastúpení ministra obrany SR sa zúčastnil brigádny generál Boris Ďurkech.

Po vlastnej básni, ktorú excelentne predniesol pán Debnár, položení vencov a slovenskej hymne sa k prítomným asi 150 občanom prihovoril pán Paška, pán brig. gen. Ďurkech a predseda OblV SZPB v Rožňave pán Juraj Bernár.

O kultúrny program sa postaral folklórny súbor Lykovček, Klub leteckých modelárov a Klub vojenskej histórie – Krasnogvardejci, ktorí predviedli boje v zalesnenej krajine.
Pietna spomienka sa uskutočnila pod heslom „Nesmieme zabudnúť 2019“.

Text a foto: J. Kochan

 

Čítať 2281 krát Naposledy zmenené štvrtok, 30 máj 2019 22:53