Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 29 august 2019 16:38

PAMÄTAJ, ŽIVÝ Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

„Pamätaj, živý, na rok štyridsiaty štvrtý,
keď odhodlaní na smrť povstali proti fašistickej smrti
synovia verní a holou hruďou zaštítili mať.
To broneli už zore, ktoré rozžal na obzore Stalingrad.“

V duchu tohto odkazu sa uskutočnili v Revúcej mestské a regionálne oslavy 75. výročia vypuknutia Slovenského národného povstania. Deň pred celoslovenskými oslavami v Banskej Bystrici – 28. augusta 2019 si v Revúcej pri pamätníku občanov, ktorí bojovali proti fašizmu, pripomenuli najvýznamnejšie ozbrojené vystúpenie slovenského ľudu proti okupácii nemeckej armády na našom území.

Po vyhlásení Povstania sa aj Revúčania zapojili do odboja – v ilegalite pripravení muži zvrhli v meste fašistickú moc. Zatkli okresného náčelníka a odzbrojili miestne i okresné žandárske veliteľstvo a ustanovil sa nový okresný i mestský revolučný národný výbor. V polovici septembra 1944 hlavné veliteľstvo 1. československej armády na Slovensku zriadilo v Revúcej prápor Chryzantéma, do ktorého včlenili všetky ozbrojené jednotky Muránskej, Ratkovskej a Rákošskej doliny. V regióne operovali vysadené partizánske oddiely brigády Jánošík, ktorej velil Ernest Bielik. Dňa 19. októbra 1944 začal na našom území generálny útok Nemcov – na málo početné a slabo vyzbrojené povstalecké jednotky zaútočila moderne vyzbrojená tanková divízia SS Adolfa Hitlera. Po ťažkých krvavých bojoch prenikol nepriateľ cez Revúcu k Muráňu a odtiaľ na Tisovec a Červenú Skalu. Po obsadení povstaleckého územia hitlerovskými votrelcami sa boj preniesol do hôr. Partizánske oddiely z brigády majora Červenej armády V. M. Kozlova, ako i kapitána V. A. Kvitinského, ktorí sú čestnými občanmi Revúcej, spolu so Šukajevovou brigádou ničili okupantov a ich bojovú techniku až do oslobodenia.

logo 75 snp 1aUdalosti SNP pripomína Revúčanom aj šesť vojnových hrobov na miestnom cintoríne, v ktorých ležia občania, ktorých fašistická guľka pripravila o život v deň generálneho útoku na obranné pozície v muránskej doline. Sú to: Juraj SLIAČAN, Václav ZÁHORA, Ján KOMORA, Michal PETRÁŠ, Štefan BARIAK a Karol MIKUŠ. Okrem nich tu má náhrobnú dosku aj revúcky rodák armádny generál Rudolf VIEST, druhý veliteľ povstaleckej armády, ktorý zahynul aj s generálom Golianom po zajatí a vypočúvaní v Nemeckom Flossenbürgu.

Tieto pamätné udalosti spred 75 rokov pripomenul spomienkový program, ktorý pripravili Mesto Revúca, miestna Základná organizácia Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov generála Viesta a Mestské kultúrne stredisko. V programe účinkovali: Soňa Bodnárová, Tatiana Kršková, Dana Serbáková, Ján Debnár, Juraj Genčanský, Igor Hock, Ján Kochan, Adam Kotlarčík, Samuel Skybjak, spevácky zbor QUIRIN a úspešní mladí športovci z Klubu biatlonu Magnezit Revúca. V dokumentárnopoetickom pásme okrem iného zazneli verše revúckeho povstaleckého básnika Jána Brocka, fakty týkajúce sa povstaleckého regiónu, dobové zvukové záznamy a sugestívny zborový spev. K mimoriadnemu zážitku istotne prispel symbolický tanec dievčiny, ktorá vypravila do Povstania svojho chlapca a ten sa už nevrátil, či dojímavá recitácia žijúceho pamätníka SNP Jána Debnára.

Spolu so zhromaždenými občanmi sa programu prizerali a vence k pamätníku na záver uložili hostia: podpredseda Ústrednej rady SZPB Norbert Lacko, predseda Oblastného výboru SZPB v Rožňave Juraj Bernár, prednosta Okresného úradu v Revúcej Peter Balogh, poslanec Banskobystrického samosprávneho kraja Július Laššan, zástupkyňa primátora mesta Revúca Lucia Medvecová a ďalší hostia.

Jubilejné spomienkové oslavy SNP sa ukončili položením venca k buste Rudolfa Viesta a prejavom Norberta Lacka na námestí pred Kohútom.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Fotografie: Peter Poboček

 

Čítať 2364 krát Naposledy zmenené štvrtok, 29 august 2019 17:41

Galéria obrázkov