Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 21 november 2019 11:12

Čo sa vám vynorí v predstavách, keď poviete dátum 17. november? Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nedalo mi a pri dnešnom stretnutí s mladými ludmi vo veku do 30 rokov a študentov stredných škôl (a gymnázia) som im položil otázku: „Čo sa Vám vynorí v predstavách, keď poviete dátum 17. november?“ Študenti odpovedali: „Štátny sviatok, tak nejdeme do školy." Ďalší mladý pár odpovedal: „Pri demonštráciiach v Prahe strieľali komunisti do demonštrujúcich študentov a niekoľkých zastrelili!“. Na otázku koľkých a v ktorom roku, odpovedali, že niekoľkých a v roku 1989.
Keď pobadali na mojej tvári ironický úsmev, predložili otázku mne: „Nemáme pravdu?“

Dovolil som si im pripomenúť, že aj u nás na Slovensku by sme si mali pripomínať udalosti 17. novembra, ale: - možno okrajovo, že:

1) 17. novembra 1939 bol v Paríži ustanovený emigračný Československý národný výbor a prvým dokumentom, ktorý vyhlásil, bol mobilizačný rozkaz pre všetkých československých občanov vo Francúzsku, ktorý neskôr uznala rada štátov.

2/ Dňa 28. októbra 1939, pri príležitosti 21. výročia vyhlásenia Československej republiky, sa konala v Prahe na Václavskom námestí veľká protinacistická demonštrácia Pražanov, ktorú rozohnali streľbou (aj jednotky SS) a jedného pekara Václava Sedláčka zastrelili a študenta Jána Opletala smrteľne zranili, ktorý 11. novembra 1939 na následky zranení zomrel. Jeho pohreb, ktorý sa konal v Albertove (časť Prahy) sa zmenil na mohutnú protinacistickú demonštráciu študentov. Protektorátne zložky proti nim tvrdo zasiahli. Deviatich študentských funkcionárov zatkli a popravili vo väznicu v Ruzyni. Ďalších takmer 1.200 študentov v Prahe, Brne a Příbrami, zatkli a odvliekli do koncentračného tábora Sachsenhausen !

Dňa 16.11.1939 po pohrebe Jána Opletala sa konala v Berlíne za účasti A. Hitlera porada k Pražským udalostiam. Fúhrer vtedy vyhlásil: "...15. marec bol môj veľký omyl! Ľutujem, že sme s Čechmi neurobili to, čo s Poliakmi. Udalosti z 28. októbra a 15. novembra ukázali, že Česi si nezasluhujú iný osud... Z týchto dôvodov nariaďujem: zastavenie českých vysokých škôl na tri roky. Akékoľvek demonštrácie okamžite potlačiť ..., nebudem váhať nasadiť do ulíc aj delá ak to bude situácia vyžadovať. Do každého hlúčiku ľudí sa bude strieľať z guľometov. Ak bude ešte nejaká demonštrácia, zrovnám Prahu so zemou...“

Marek.FrauwirthDňa 17. novembra boli Pražské vysoké školy zavreté. Deviati študentskí aktivisti boli zatknutí a bez súdu vo väznici v Ruzyně popravení! Medzi nimi bol aj jediný študent zo Slovenska – Marek Frauwirth, rodák zo Zakopaného, ktorý žil v Tvrdošíne. V čase popravy mal 27 rokov. Dňa 16. novembra 2018 mu na ZŠ Štefana Šmálika v Tvrdošíne odhalili pamätnú tabuľu. Po ukončení strednej školy v Banskej Bystrici študoval na vysokej škole v Prahe.

Pri výročí 17. novembra 2019 za prítomnosti prof. Jozefa LEIKERTA bola na Albertove v Prahe osadená kocka aj študenta Mareka Frauwirta. Pán profesor sa venuje tejto problematike dlhodobo, napísal o holokauste sedem titulov. Jeho diela vyšli v 12 jazykoch a za svoju publikačnú a prekladateľskú činnosť mu bolo udelené aj čestné občianstvo mesta Tornaľa, odkiaľ odvliekli Horthyiho fašisti vyše 650 „židobolševikov“ do koncentačného tábora. Ďalších takmer 1.200 študentov zatkli v Prahe, Brne a Příbrami, Všetkých deportovali ešte v ten deň do koncentračného tábora v Sachsenhausene. Na naliehanie protektorátnej vlády boli po troch rokoch, tí ktorí prežili prepustení. 35 zahynuli na následky pomerov v koncentračnom tábore.

Zo spomienok tých ktorý prežili som osobne poznal aj pána profesora MARKVARTA, ktorý ma učil v rokoch 1969 -1973 na Strednej priemyselnej škole v Tábore matematiku a fyziku. 
Zámerné ponechávanie stáť niekoľko tisíc väzňov na apellplace vo viac ako 20 stupňových mrazoch, neboli ešte najhoršie „prevýchovné“ metódy. Desiatky jeho spoluväzňov v stoji zamrzli a spadli bez známok života. Pán profesor mal šťastie, že prežil, lebo bol pri rozmarných Hitlerových narodenín vybratý ako každý stý väzeň na jeho milosť a prepustený!!!

3/ V roku 1941 v Londýne delegáti z 26 krajín sveta vyhlásili udalosti v protektoráte Čiech a Morava zo 17. novembra 1939 ako „MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠTUDENTSTVA“, ktorý si celý svet (okrem nášho SLOVENSKA) pripomína aj dnes. Teda 17. novembra 2019.

O tom, že pri tejto príležitosti sa v celej republike organizovali desiatky rokov medzinárodné športové súťaže, predovšetkým univerzitných športovcov, ani nehovoriac.

Po mojom vysvetlení som dostal otázku: Prečo sa o tom neučíme v škole? Musel som ich odkázať na svojich učiteľov, aby im to vysvetlili. Určite nemajú také šťastie, ako ja, že ma jeden z väznených študentov učil 4 roky na strednej škole.

4/ Počas demonštrácii študentov 17. novembra 1989 v Prahe nebol pri zásahu bezpečnostných zložiek zabitý ani jeden človek. Smrť študenta bola médiami oznámená a šírená zámerne a neskôr sa ukázalo, že údajne „zabitý študent“ vôbec nebol účastníkom demonštrácie, žil v Kladne a ak mu zdravie slúži žije aj dodnes. (Ale dnešné demokratické média o tom neuvedú ani slovko.) 

5/ U našich bratov Čechov, práve v týchto dňoch sa diskutuje o opätovné vyhlásenie 17. novembra ako „MEDZINÁRODNÝ DEŇ ŠTUDENTOV“ s dôrazom, že aj 17. november 1989 bol zásluhou študentov, ktorý si neskôr politici prisvojili. Študenti, žiadajte si svoj ukradnutý sviatok späť!

Bolo by zaujímavé, koľkí páni učitelia dejepisu by vedeli svojim žiakom, študentom poukázať aj na 17. november 1939.

Z úcty k obetiam 17. novembra 1939 a uznaniu študentom zo 17. novembra 1989 (nie obetiam, lebo neboli).

JUDr. Jozef PUPALA,
žiak pána profesora Eduarda MARKVARTA zo Strednej priemyselnej školy strojníckej – odbor mechanizácia v stavebníctve - TÁBOR.

 

Čítať 1710 krát Naposledy zmenené štvrtok, 21 november 2019 12:00