Vytlačiť túto stránku
pondelok, 02 marec 2020 11:52

Jozef Špitál – zabudnutý hrdina druhej svetovej vojny Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Dňa 22.12.2019 sa v obci Veľké Teriakovce dožil krásneho veku 98 rokov pán Jozef Špitál. Pýtate sa kto je Jozef Špitál? Narodil sa 22.12. 1921 v Zákamennom, dnes okr. Námestovo. Na Orave bolo zdravo, ale žilo sa ťažko. Už ako školák, vzrastom menší, ale čiperný, slúžil u bohatých gazdov. (Bližšie viď majgemer.sk príspevok k jeho 95-tym narodeninám.) Dnes už okrem rodinných príbuzných si na jeho jubileum nespomenul takmer nikto. No v ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu v Čiernom Potoku majú zmapovaných viacerých svobodovcov, medzi nimi aj Jožka Špitála. Na výročnej schôdzi Klubu vojenských výsadkárov v Žiline dňa 1.2.2020, pplk. v. v. JUDr. Jozef Pupala prítomných upozornil, že ešte žije "svobodovec", príslušník 2. čs. paradesantnej brigády Jožko Špitál. A informoval ich o jeho osude.

Tak sa stalo, že člen KVV v Martine-Vrútkach Viliam Klabnik si vyžiadal údaje o Jožkovi Špitálovi. Vďaka nemu „ČERVENÉ BARETY, z. s. v Prostějove, v spolupráci s KVV Martin-Vrútky udelili desiatnikovi Jozefovi Špitálovi „PAMĚTNÍ ODZNAK“ k 75. výročiu KARPATSKO-DUKLIANSKEJ OPERÁCIE, 8.9.1944 – 28.10.1944, číslo 213. KVV Martin poveril ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu v Čiernom Potoku o odovzdanie pamätného odznaku jubilantovi. Akt odovzdania sa uskutočnil dňa 28.2.2020 v mieste bydliska jubilanta, za účasti rodinných príslušníkov a zástupcu MO SR plk. ThDr. Mariana Bodollóa, starostu obce Veľké Teriakovce Kamila Kučeru, predsedu HdK ObV SZPB v Rimavskej Sobote JUDr. Jozefa Pupalu, zástupcu ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku, Bc. Antonína Pupalu, potomkov oslávenca – synov Jozefa, Štefana a dcérky Ivetky s rodinou. Osobitne potešila oslávenca, ale aj rodinných príbuzných, prítomnosť zástupcu MNO SR pána plk. ThDr. Mariana Bodollóa, ktorého všetci poznali z obdobia, kedy v obci a okolí vykonával modlitby ešte pred nástupom do ASR.

Oslávenec, napriek veku, spomínal na boje o Duklu a na svojich spolubojovníkov, neskôr gen. Swarca a Juraja Lakotu...

Po odovzdaní ocenenia účastníci zotrvali v debate o bojovej ceste zo Zákamenného po vojenský odvod v Turčianskom Svätom Martine.

V októbri 1942 narukoval k pešiemu pluku v Dolnom Kubíne a odtiaľ 28. júna 1943 pluk odvelili na východný front na Krym. Prvou zastávkou bolo mestečko Genčišek. Neskôr jeho čatu presunuli na ostrov Byrinč v Azovskom mori. Dňa 1.11.1943 prebehlo 52 slovenských vojakov na stranu Rusov a tí ich odviedli do dediny Timošeka a odtiaľ vlakom do zberného tábora Usmaň, kde strávili Vianoce 1943 a nový rok 1944. Zo 6. na 7. januára 1944 ich odvelili do Jefremova, kde bol zaradený do formujúcej sa 2. československej paradesantnej brigády. Po dôkladnom tvrdom výcviku boli presunutí na front k Proskurovu a dňa 8.9.1944 bola jeho jednotka nasadená do bojov v priestore Duklianskeho priesmyku a po dobytí povestnej kóty 534, kde v bojoch o ňu padlo vyše 600 vojakov brigády. Po dobytí kóty boli stiahnutí k oddychu.

Po doplnení a dostrojení bolo 1 500 príslušníkov brigády letecky dopravených na letisko Tri Duby (dnes Sliač) a nasadení do bojov k obrane povstaleckého územia.

Po skončení 2. svetovej vojny ešte slúžil až do decembra 1945, kedy bol preradený do zálohy.

Synovia, dcérky a 9 vnúčat Jozefa Špitála aj touto cestou posielajú poďakovanie do Martina-Vrútok a Prostějova za udelenie pamätného odznaku a spomienku na nášho hrdinu.

Foto: Antonín Pupala
Text: JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 4400 krát Naposledy zmenené štvrtok, 12 marec 2020 10:32