Vytlačiť túto stránku
pondelok, 30 marec 2020 16:32

Medaila 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne zdobí aj hruď 92-ročného veterána Artúra Szobonyu Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 3. marca 2020 delegácia Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR pod vedením tretej tajomníčky pani Mariji Vershinnovej a jej asistentky Olinky Borodnevovej, ktoré sprevádzal predseda ZO SZPB arm. gen. Ludvíka Svobodu v Čiernom Potoku, v obradnej sieni Mestského úradu v Tornali za prítomnosti primátorky mesta Mgr. Anny Szögedi, predsedu ZO SZPB maršála R. J. Malinovského v Tornali PaedDr. Mariana Zelinu, a syna oceňovaného Tibora a dcérky Vierky, odovzdali pamätnú medailu k 75. výročiu víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne, ktorú udelil prezident Ruskej federácie Artúrovi Szobonyovi, rozviedčikovi a spojke partizánskej brigády Rákoczi pod velením majora Kozlova. Pôvodný zámer odovzdania medaily pred pamätníkom vojakom Červenej armády a v jej rámci aj rumunským vojakom padlým pri oslobodzovaní mesta Tornale, pre nepriaznivé počasie bol realizovaný v obradnej sieni mestského úradu.

Napriek zdravotným ťažkostiam za pomoci príbuzných sa dostavil do obradnej siene Mestského úradu, kde za prítomnosti primátorky mu bola slávnostne odovzdaná spomenutá medaila. Bývalý rozviedčik-partizánska spojka sa pri pridelení medaily aj rozcitlivel a zdôrazňoval, že si vysoko váži udelenú medailu od najvyššieho predstaviteľa Ruska. Po odovzdaní medaily sa Artúr Szobonya rozhovoril o svojej atifašistickej odysei.

Zástupkyne Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR si predtým pozreli v Tornali budovu s pamätnou doskou a reliéfom, kde mal štáb maršál Malinovský a pamätník ČA v Tornali, kde mala byť pôvodne odovzdaná pamätná medaila.

 

JUDr. Jozef Pupala

Foto: autor príspevku

Čítať 1600 krát Naposledy zmenené utorok, 31 marec 2020 09:16