Vytlačiť túto stránku
streda, 27 október 2021 11:49

Bez dane krvi to nešlo Doporučený

Napísal(a) J. Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Zajtra (28. októbra) si pripomíname deň vzniku prvej Československej republiky (1918). O tento náš spoločný demokratický štát Čechov, Slovákov a ďalších národností v jeho rámci sa zaslúžili domáci odboj v Čechách, na Morave a na Slovensku, a popritom tiež náš zahraničný odboj, predstavovaný najmä našimi vojenskými jednotkami – légiami bojujúcimi po boku spojeneckých krajín Dohody na všetkých frontoch Veľkej vojny (1914 – 1918). Tie aj po vojne museli brániť mladú republiku proti zahraničným výbojom na Těšínsku a severnom Slovensku proti Poľsku či na juhu Slovenska proti maďarským revolučným gardám.
Legionári stáli pri kolíske slovenskej slobody a česko-slovenskej štátnosti, teda aj našej súčasnej slovenskej štátnosti. Boli to tisíce Slovákov, ktorí s Čechmi bok po boku riskovali svoje životy v prvom odboji (1914 – 1920) i v druhom odboji (1939 – 1945). Bojovali v Slovenskom národnom povstaní a po februári 1948 boli prenasledovaní. Riskovali všetko a priniesli aj „daň krvi“.

ra dolezel 06V týchto bojoch o Slovensko padol v revúckom chotári 16. júna 1919 český legionár ANTONÍN DOLEŽEL, ktorého hrob sa podarilo po rokoch vypátrať na revúckom cintoríne a obnoviť. Ministerstvo obrany Českej republiky (MO ČR) sa osobitne stará o vojnové hroby svojich občanov a v našom kraji našlo veľkú podporu medzi nadšencami vojenskej histórie. Myšlienku si osvojil historik Mgr. Viktor Brádňanský a vďaka finančnej podpore darcov v startlabovej kampani ,,Zabudnutí hrdinovia“ sa podarilo zrekonštruovať podobu náhrobníka spred 100 rokov. Pietny akt pri tejto príležitosti sa uskutočnil 25. októbra 2021 za účasti hostí z Českej republiky (MO ČR a Československá obec legionářská) i mesta Revúca, Nadácie M. R. Štefánika v Bratislave a ďalší hostí...

ra 05 knihaPo pietnej slávnosti sa v MsKS k tejto téme uskutočnila prezentácia knižnej novinky VLASTENCI A HRDINOVIA. Autor PhDr. Ferdinand Vrábel v publikácii približuje vznik a činnosť československých légií počas 1. svetovej vojny. V légiách bojovalo viac ako 7000 Slovákov, ktorí sa tým nezmazateľne zapísali do slovenských dejín. Preto je veľmi dobre, že na dosah ruky je kniha, ktorá hovorí o tejto kapitole našej histórie otvorene a pravdivo, aby sa všetci Slováci aj Česi mohli doučiť, čo sa v škole zanedbalo...

Pripomeňme si, že významným legionárom bol aj Revúčan Rudolf Michal Viest. V novej knihe sa okrem iného spomína, že v zbierke zápisov v pamätníku bývalého ruského legionára kpt. Vladimíra Balla, pobočníka mjr. Geryka, veliteľa v Irkutskom výchovnom tábore pre Slovákov, je okrem iných aj takýto zápis: „Láska a oddanosť vlasti buď vodítkom v každom našom počínaní. Brig. gen. Rudolf Viest, 13. marca 1934“.

 

ANTONÍN DOLEŽEL

Datum narození: 16.7.1898

Obec narození: Chrudichromy

Okres narození: Boskovice

Vzdělání: ob. 4, mě. 3

Zaměstnání: rolník

Rakousko-uherský útvar v době zajetí: 14. zem. p. pl./14. p. pl.

Datum zajetí: 3.8.1918

Místo zajetí: Dosso Alto

Hodnost v době zajetí: vojín

Datum zařazení do legií: 30.9.1918

Jednotka v době zařazení: 35. p. pl. (Čs. legie v Itálii)

Hodnost v době zařazení: vojín

Poslední útvar v legiích: 35. p. pl.

Poslední hodnost v legiích: vojín

Datum úmrtí: 16.6.1919

Příčina úmrtí: padl v boji

Místo úmrtí: Vel. Revuca (Slovensko)

Místo pohřbení: Vel. Revuca

Poznámka: Padl v boji u Velké Revúci.

 

J. Genčanský

MsKS Revúca

 

ZDROJ: http://legie100.com/krev-legionare/19672/

 

Čítať 1068 krát Naposledy zmenené streda, 27 október 2021 13:32

Galéria obrázkov