Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 16 október 2022 12:17

Sloboda prišla z východu. Doporučený

Napísal(a) J. Kochan
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Členovia ZO SZPB gen. Viesta v Revúcej sa 13.10.2022 vybrali na návštevu miest, ktoré súvisia s oslobodzovaním Slovenska.
Horský priechod Dukla je spojený s jedným naším členom. Otec nášho člena Janko Levický v období II. svetovej vojny prešiel na stranu Červenej armády. Absolvoval výcvik v Jefremove a kráčal so spolubojovníkmi k bráne našej vlasti od Krosna k Dukle. Tam sa zúčastnil bojov pri vstupe na naše územie. Nerád rozprával o tom období. Boli to ťažké chvíle, každou sekundou hrozilo, že príde o život, ale hnala ho túžba vstúpiť ako osloboditeľ na územie svojej vlasti. Tam, odkiaľ prichádzala sloboda, sme boli aj my.
Svoju púť sme začali na cintoríne pri pamätníku na horskom priechode Dukla v blízkosti štátnych hraníc s Poľskom. Tu sme pri pamätníku položili venček a vzdali hold tisíckam padlých, ktorí sú pochovaní v hromadných hroboch. Tu sme si prezreli, kde prebehla druhá najväčšia horská bitka 2. svetovej vojny.

revuca dukla s revucanmi

 

Na hrdinské činy padlých nikdy nezabudneme, nakoľko svojou krvou vydobyli slobodu našej vlasti. Pri prechode mestom Svidník sme nemohli nezastať pri pamätníku – soche generála Svobodu, kde sme tiež položili malý venček a malú chvíľu postáli v pietnej spomienke. Svoju púť sme ukončili na vojnovom cintoríne Červenej armády vo Svidníku. V hroboch je pochovaných vyše 9000 sovietskych vojakov, ktorí zahynuli v priebehu Karpatsko-duklianskej operácie a pri bojoch o severovýchodnom Slovensku. Aj tu sme položili venček a minútou ticha sme si uctili ich pamiatku. Pri každej zastávke nás stručne informoval o udalostiach, ktorých sa zastávka týkala, predseda ZO SZPB gen. Viesta Ján Kochan.

Poslednou zastávkou bola obec Tokajík na severovýchode Slovenska, kde dňa 19.11.1944 fašisti zavraždili 32 nevinných mužov obce a obec neskôr vypálili. Pozreli sme si film s rozprávaním dvoch zachránivších sa mužov a vypočuli rozprávanie starostky obce Jany Medvecovej.

 

Ján Kochan

Čítať 562 krát Naposledy zmenené pondelok, 17 október 2022 09:25