streda, 08 jún 2016 18:09

Na Veľkej Lúke na Muránskej planine zazneli salvy

Napísal(a) Bc. Jana Hajdúková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Keď som v sobotu ráno 21. mája 2016 niečo po 9:00 hod. čakala na námestí v Muráni na autobus, ktorý nás mal odviezť na Veľkú Lúku bola som plná očakávania, čo mi dnešný deň prinesie. Určite som vedela kvôli čomu sa chcem zúčastniť tejto slávnosti, ktorá sa konala pri príležitosti ukončenia 2. svetovej vojny s cieľom vzdať úctu padlým. Táto akcia sa konala už po piatykrát pod názvom Pochod vďaky.

Po príchode ku žrebčínu sme sa poniektorí, ktorí chceli a vládali presunuli pešo na Piesok, kde sa začali zhromažďovať ľudia - významní predstavitelia okresu Revúca, členovia základných organizácií SZPB v Muráni, Revúcej, Lubeníku, Jelšave a Rožňave, návštevníci, vojaci pod velením nrtm. Jachimca a dokonca aj 40 detí z Jelšavy pod pedagogickým dozorom pani riaditeľky Mgr. Viery Bardoňovej.

vl IMG 1662Pre mňa bol určite najväčším zážitkom začiatok podujatia, ktoré začalo hymnou Slovenskej republiky a ruskou hymnou, krásne doplnenými čestnými salvami, pri ktorých (tak ako aj mne) vyhŕkli slzy. Bolo to dojemné. Akcia pokračovala pietnym aktom kladenia vencov, načo nasledoval príhovor na motív básne „Mor ho!“ pána Ing. Jána Debnára, po ňom sa ujal slova predseda ZO SZPB pán Jozef Kubaško. Po príhovoroch boli odovzdané členské preukazy. Po oficiálnej časti sme sa presunuli na Maretkinú, kde na nás už čakalo občerstvenie, pripravené členkami ZO Muráň. Nemôžem opomenúť program v podobe vystúpenia ľudovej skupiny, ktorá nám veru precvičila aj nohy. Po výbornom občerstvení, príjemnom posedení - podebatovaní a u niektorých z nás aj po prvej návšteve vyhliadky na Poludnici sme sa príjemne unavení a s dobrým pocitom na duši presunuli späť do autobusov. Chcela by som sa poďakovať organizátorom za príjemne strávenú sobotu a za to, že som si aspoň takto mohla uctiť obete vojny.
Bc. Jana Hajdúková

 

Čítať 3882 krát Naposledy zmenené streda, 08 jún 2016 21:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!