Vytlačiť túto stránku
piatok, 12 máj 2017 11:28

Prsť zeme z koncentračného tábora Flossenbürg, miesta popravy gen. Rudolfa Viesta, uložili počas osláv Dňa víťazstva v Revúcej

Napísal(a) KGSR
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Dňa 10. mája 2017 sa konala spomienková slávnosť venovaná 72. výročiu Dňa víťazstva nad fašizmom v meste Revúca. Po prijatí delegácie Klubu generálov Slovenskej republiky primátorkou mesta MVDr. Evou Cireňovou a predsedom ZO SZPB JUDr. Jánom Kochanom, sa delegácie presunuli k pamätníku oslobodenia na Námestí slobody, kde počas slávnosti k ukončeniu 2. svetovej vojny genpor.v.v. Peter Vojtek odovzdal primátorke mesta prsť zeme z koncentračného tábora Flossenbürg, miesta popravy revúckeho rodáka gen. Rudolfa Viesta.

Delegácie mesta Revúca i Klubu generálov SR potom položili veniec k rodnému domu pána generála a presunuli sa na na miestny cintorín, kde bol odhalený symbolický hrob gen. Viesta. Mesto Revúca. Tak v spolupráci s KG SR venuje neustálu pozornosť udržiavaniu dôstojnej spomienky na veliteľa SNP popraveného s ďalšími generálmi - Golianom, Malárom a Jurechom v marci 1945 v KC Flossenbürg. KG SR prsť zeme odobral ešte v roku 2015 a jej časti boli už uložené v Pamätníku zmierenia v areáli MO SR a v Bošácej pri pamätníku gen. Štefana Jurecha.

(Zdroj: Klub generálov SR)

Foto: Karol Žigo

 

 

Čítať 2203 krát Naposledy zmenené piatok, 12 máj 2017 12:13