Vytlačiť túto stránku
pondelok, 14 august 2017 19:23

PREČO V ČIERNOM POTOKU SLOVENSKÉ NÁRODNÉ POVSTANIE OSLAVUJÚ UŽ ZAČIATKOM AUGUSTA? Doporučený

Napísal(a) Ing. Veronika Rízová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V malebnej obci na juhozápade Gemera a na pokraji Cerovej vrchoviny je malá, ale dlhá obec Čierny Potok. Rozprestiera sa v údolí potôčika rovnakého mena a je dlhá 3,5 km. Má 77 domov a žije v nej 147 obyvateľov. Po Viedenskej arbitráži pripadla k horthyovskému Maďarsku. Po vypuknutí II. svetovej vojny slovenskí mládenci, ktorých rodičia aj s detvákmi prišli na Dolnú Zem po roku 1922, nechceli narukovať do Horthyho armády, aby bojovali proti bratom Rusom. Nuž, prebehli hranicu medzi Ožďanmi a Dolnými Honmi a prichýlili sa pri starých rodičoch a strýkoch na Podpoľaní.

Čo sa však nepodarilo Horthymu - poslať Slovákov proti bratom Slovanom Rusom, to sa podarilo slovenskému prezidentovi kňazovi (v mene božom), tak zdravú, statočnú junač odvelil bojovať na východný front! 

To postihlo aj Juraja Lakotu z Čierneho Potoka, nar. 21.4.1919 v Detve - Piešti, okres Zvolen. Vyše 1 500 Slovákov ale prebehlo v roku 1943 pri Melitopole k Červenej armáde. Mladý, statný Juraj sa stal výsadkárom. Zaradili ho do Svobodovej 2. paradesantnej brigády. Ako spravodajca bol vysadený dvakrát v tyle Nemcov na území ZSSR. Ešte pred vyhlásením SNP bol ako člen „spravodajskej skupiny“ už 26.6.1944 na Liptove. 

Juraj Lakota nebol sám z Čierneho Potoka, kto „prebehol“ a zapojil sa do odboja proti Nemcom. Z obce a okolitých osád osídlených Slovákmi to boli ešte napr. František Hriň, mechanik Zvolenského stíhacieho pluku, Július Patúš, spojár, Václav Fajčík.

Preto ZO SZPB dnes už pomenovaná podľa armádneho genenerála Ludvíka Svobodu zvoláva pietne zhromaždenie členov a občanov obce k spomienkovému zhromaždeniu na počesť SNP už začiatkom augusta, pretože odpor proti okupantom bol svetielkom v tuneli, ako často hovorieval brig. gen. Imrich Gibala, bývalý náš občan.

Po vzniku ZO SZPB v obci Čierny Potok v roku 2005 začali jej členovia a darcovia krvi organizovať na počesť SNP dobrovoľný odber krvi. Takže 7.8.2017 to bol už 12. ročník.

Po skončení odberu krvi bolo spomienkové zhromaždenie občanov pri pamätníku obetí fašizmu. Dňa 4.11.1944, len 50 dní pred oslobodením obce nyllassiovci odvliekli 14 nevinných mužov a odovzdali ich gestapu. Z koncentračného tábora sa vrátili iba dvaja, jeden zomrel po niekoľkých týždňov na následky pobytu v koncentračnom tábore.
Pietneho aktu, ktorý konferoval bývalý redaktor rádia Regina Banská Bystrica Mgr. Fedor Mikovič, (ktorý prečítal aj ospravedlňujúce listy pozvaných hostí - pani prof. Zoe Klusákovej-Svobodovej a národného umelca Juraja Sarvaša) sa zúčastnili: ešte žijúci priamy účastník protifašistického odboja plk. v. v. Ladislav Sládek (príslušník ČA - 2. ukr. frontu z Rim. Soboty), Ján Debnár z Revúcej predseda ÚR SZPB Ing. Pavol Sečkár, podpredseda KG SR gen. por. v. v. Ing. Peter Vojtek (v rámci Kvapky krvi SNP daroval v Č. Potoku už tretíkrát krv a obec mu udelila čestné občianstvo), generálny duchovný ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR plk. ThDr. Marian Bodolló, riaditeľ kancelárie ÚEPSv OSSR a OZ SR dekan Dávid Vargaeštók (taktiež darovali aj krv) pri pamätníku po skončení kladenia vencov vykonali krátku bohoslužbu za obete fašizmu. Prítomný bol aj viceprezident KVV-SR a predseda KVV-ZA majster športu František Glatter, spolu s tajomníkom M. Rieckym, tiež prednosta OÚ Poltár Ing. Pavol Gavalec, predseda ObV SZPB v Rimavskej Sobote Ing. Pavol Brndiar a zástupcovia ZO SZPB Revúca. Jej členom bol aj priamy účastník SNP Ján Debnár, ktorý krásne a oduševnene predniesol pri pamätníku báseň Lýdie Hricíkovej „POĎAKOVANIE“.

Predseda ÚR SZPB Ing. Pavol Sečkár ocenil na zhromaždení činnosť ZO SZPB v Čiernom Potoku, ktorá už po 12. raz ako jediná v SR organizuje túto vysoko humánnu akciu na počesť SNP. Poukázal na fakt, že obec, ktorá má 147 obyvateľov, má v ZO SZPB 51 členov. Samozrejme, že aj s členmi z okolitých obcí a zo vzdialenejších miest, ale je vzorom pre veľké mestá.
Zdôraznil, že aj toto sú formy ako pripomínať odkaz SNP a protifašistického odboja. V závere svojho vystúpenia vyzval účastníkov zhromaždenia na účasť spomienkovývh osláv na Kaliští 12.8.2017 a na výročí SNP 29.8.2017 v Banskej Bystrici.

Vyzdvihol aj ďalšie aktivity ZO, ako napríklad Memoriál gen. Imricha Gibalu v streľbe zo vzduchovky, hod granátom... (Teraz sa neuskutočnil z dôvodu daždivého počasia.)

V rámci diskusie odovzdal viceprezident KVV-SR majster športu František Glatter „Pamětní dekoraci veterán Výsadkových jednotek Československé a České armády" predsedovi ZO SZPB v Čiernom Potoku JUDr. Jozefovi Pupalovi, za popularizáciu výsadkových vojsk a dokumentáciu príslušníkov 2. Čs. paradesantnej bridády I. Čs. armádneho zboru v ZSSR. Ing. Ján Adam odovzdal JUDr. Jozefovi Pupalovi pamätnú medailu „Otevřené mistrovství České republiky v dňoch 20.-23.7.2017 v České Lípě" priamo v rodisku predsedu ZO SZPB.
Po skončení oficiálnej časti zhromaždenia účastníci si pochutili na kotlikovom guláši a do spevu a tanca im zanôtili členovia folklórnej skupiny „Ďatelinka“ z Detvy pod vedením primáša Ondreja Molotu a štyria členovia – fujaristi „Moja fujarôčka“ pod vedením Stanka Kamenského zo Zvolena.
Foto: autorka príspevku
Ing. Veronika Rízová

 

 

Čítať 2663 krát Naposledy zmenené streda, 16 august 2017 17:33