Vytlačiť túto stránku
sobota, 09 september 2017 16:54

Pripomenuli si hrdinstvo mladých bojovníkov proti fašizmu v SNP

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slovenské národné povstanie 1944. Pojem, na ktorý sa nezabúda ani na Gemeri. Najmä nie v malej hornogemerskej obci Rožňavské Bystré. Keď vyslovíte tieto slová, každý z pôvodných dedinčanov vie, že sú spojené s menami Štefan Kalický, bratia Pavol i Ján Belákovci a Ondrej Gallo Krajný. Všetci padli v boji za slobodu a nezávislosť Slovenska krátko po vypuknutí Povstania. Táto ľudská tragédia zasiahla tri rodiny, ktoré takmer v rovnakom čase stratili svojich najbližších. Dvaja z nich hrdinsky padli pri výbuchu muničného skladu v neďalekých Slavošovciach, ďalší na Pustom poli

a posledný v bojovej bitke s fašistami pri Henckovciach. Táto udalosť priniesla pozostalým ďalšie nešťastie, keď otec bratov Belákovcov nezniesol ťažký bôľ nad stratou svojich synov i zaťa a zakrátko po ich uložení do hrobu na bystranskom cintoríne pochovali aj jeho užialené telo. Hrdinská smrť v boji proti fašizmu si vyžiadala mladé životy aj v takej malej dedine ako je spomínané Rožňavské Bystré.
Každoročne sa však v deň výročia vypuknutia Slovenského národného povstania schádzajú na cintoríne v Bystrom pri hroboch našich hrdinov nielen najbližší pozostalí z ich rodín, ale aj vďační spoluobčania, aby si uctili ich pamiatku i odkaz, ktorý nám všetkým zanechali. Pamätník, ktorý dali na pietnom mieste vyhotoviť občania obce, skrášľujú kvety i vence a zaznievajú slová zvýrazňujúce hrdinstvo i odkaz pre súčasníkov. Tak tomu bolo aj v pondelok 28. augusta 2017, keď sa cintorínom rozoznievali slová starostky obce pani Želmíry Gonosovej, zvýrazňujúce význam SNP a hrdinstvo tých, ktorí padli v ňom pre slobodné časy nastávajúce po porážke fašizmu v našej vlasti i v celej Európe. Prispelo k tomu tiež vystúpenie Dominiky Ďurskej s povstaleckou básňou, ale aj partizánske piesne v podaní folklórnej skupiny Bystränky.
Fotografie vyhotovila Ivona Ďuričová z Ivanky pri Dunaji, ktorá sa prišla tiež pokloniť pamiatke hrdinov SNP a najmä starého otca Ondreja Galla, ktorý v tomto neľútostnom boji položil svoj mladý život. Uplynulo odvtedy 73 rokov, ale uvedomelí Bystrania, ktorí sa na tomto pietnom mieste zišli, na tieto smutné chvíle nezabúdajú a budú ich súčasníkom stále pripomínať.

Ondrej Doboš

 

 

Čítať 2204 krát Naposledy zmenené nedeľa, 10 september 2017 11:22