Vytlačiť túto stránku
pondelok, 23 október 2017 22:18

Pripomenuli si fašistickú tragédiu v Čiernom Potoku

Napísal(a) JP
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pri príležitosti 73. výročia zavlečenia 14 obyvateľov terajšej obce Čierny Potok a príľahlých osád nyilassiovskými fašistami do koncentračného tábora v Dachau usporiadala ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu v Čiernom Potoku v spolupráci s Obecným úradom pietne spomienkové zhromaždenie občanov a hostí a položením vencov k pamätníku týchto obetí, ktorý je pred Obecným úradom v obci.
Z dôvodu konania volieb do VÚC dňa 4.11.2017 bol termín presunutý na skorší termín.

Za zvukov smútočného pochodu položil ako prvý veniec k pamätníku spomínaných obetí zástupca Veľvyslanectva Ruskej federácii v Slovenskej Republike plukovník Alexandej Nikolajevič Vinogradov – zástupca pridelenca obrany pri V RF v SR. Nasledovali ďalší hostia - priamy účastník udalostí z novembra 1944 Štefan Kapec z Kalinova spolu s dérkou a vnukom, plk. v. v. Ladislav Sládek, priamy účastník. Ako vojak Červenej armády sa v rámci 2. Ukrajinského frontu účastnil oslobodzovacích bojov Maďarska a juhu Slovenska, poslanec NR SR, primátor Hnúšte a poslanec VÚC v Banskej Bystrici Mgr. Michal Bagačka spolu s primátorom Tisovca Ing. Petrom Mináčom a pani Stanislavou Zvarovou, ktorá spestrila pietny akt v klenovskom kroji a zaspievaním baladickej piesne obetiam vojny za doprovodu heligonky v rukách Rudka Václavíka z Lučenca.

Po hymne SR, pri pamätníku obetí fašizmu krátkymi modlitbami za duše obetí sa k účastníkom pietneho aktu prihovoril plukovník ThDr. Marian Bodolló, generálny duchovný Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v Ozbrojených silách a Ozbrojených zboroch SR.

Vzhľadom k nepriazni počasia po krátkom príhovore pri pamätníku obetí fašizmu predsedu ZO SZPB arm. gen. L. Svobodu v Čiernom Potoku, v ktorom zdôraznil, že vojna sama je zločinom, a tragédia vojen je sprievodným javom našej civilizácie. Podotkol, že práve dnešný deň (21.10.2017) je aj 73. výročím tragédie v neďalekom Suchom Potoku, kde 21.10.1944 fašisti, príslušníci hrdlorezov divízie Horst Wesel popravili v Suchom Potoku pri Kosihe dvoch mužov a štyri ženy. Ostalo po nich 10 sirôt.Zdôraznil, že nebezpečie recidívy udalostí je aj po 73 rokoch, žiaľ, reálne. Nie ďaleko za našimi východnými hraniciami rukami pohrobkov banderovcov vraždia nevinných civilných ľudí bez rozdielu veku.Nuž a žiaľ, aj u nás sa opäť dvíhajú hlasy „za boha, za národ“. Žiaľ, vojnu nesvätili len naši klefošasti, ale už svätý AUGUSTÍN predniesol „zlaté slová“: „Čo už máme proti vojne, že pri nej hynú ľudia, ktorí aj tak raz musia zomrieť?!"

Po presunutí účastníkov pietneho zhromaždenia do sály KD v Čiernom Potoku sa zhromaždeniu prihovoril aj pán poslanec NR SR Mgr. Michal Bagačka, ktorý zdôraznil, aby sme si dobre uvedomili, čo sa deje teraz vo svete a u nás doma. Aj u nás je reálne nebezpečenstvo reštaurovania fašizmu a nesmieme túto skutočnosť vôbec podceňovať a každý by mal túto realitu brať v najbližšších dňoch na vedomie.

K prítomným sa prihovoril aj PhDr. Viktor Timura, CSc, autor knihy „Dávnoveká Europa“ a „Zamlčané dejiny“. Zámerne priblížil tieto dva svoje tituly a poukázal nimi na falzifikovanie skutočných dejín, najmä za posledné tri storočia. Falzifikácia dejín je moderná aj teraz. Zdôraznil, ako posledné roky falšujeme dejiny v otázkách 2. svetovej vojny, význam Slovenského národného povstania, Karpatsko-duklianskej operácie, a vypustenie Červenej armády ako nášho osloboditeľa a nahrádzanie ho pojmom „spojenci“!
Na záver príhovorov odovzdal predseda ZO SZPB v Čiernom Potoku JUDr. Jozef Pupala členské preukazy trom novým členom SZPB.

JP

FOTOGALÉRIA 

https://plus.google.com/photos/103517423083265635574/album/6480201778455166401/6480201786063378914?authkey=CMTw4_S96cPkcQ

 

 

 

Čítať 3066 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 október 2017 14:18