×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/priroda/rastliny/zlatobyl/jesen
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/priroda/rastliny/zlatobyl/jesen
Vytlačiť túto stránku
piatok, 28 november 2014 10:37

Čo patrilo v minulosti výhradne babkám bylinkárkam dnes patrí aj chlapom

Napísal(a)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

kekenak jan-mdl2arastliny mdl 1Pri pozeraní nedávnej časti televíznej relácie Relax som si spomenul na moje detské roky. Práve vysielali niečo o význame využívania liečivých rastlín, ktorými sa v minulosti na dedinách väčšinou zaoberali babky. Svoje skúsenosti s liečivými rastlinami využívali na hojenie rán a pomáhali pri rôznych zdravotných neduhoch. S ich liečivými účinkami som prišiel do styku aj ja už ako malý chlapec. Upútal ma náš sused, ktorý kosil lúku a ja som sa rozhodol preskočiť jeho zákos.  Tento môj nápad nebol vôbec dobrý a dopadlo to dosť dramaticky. Sused ma nevidel, lebo pokus som sa rozhodol spraviť keď bol ku mne obrátený chrbtom.  Začul môj  beh a zbadal ma až v poslednej chvíli, keď som sa práve chystal preskočiť jeho zákos. Nastalo to, s čím som vôbec nerátal.  Aby ma nezranil, zdvihol kosu, no nešťastiu celkom nezabránil, lebo mne pritom zasiahol ľavé koleno. Samozrejme, že ma to zabolelo a začala sa z kolena liať krv. Môj krkolomný kúsok videl aj otec a jeho prvou reakciou  bolo  potrestať ma za to. Môj srdcervúci plač počula moja stará mať, ktorá nebola od nás ďaleko

a snažila sa mi hneď pomôcť ako vedela. Uložila ma v komôrke na posteľ a tam mi na koleno prikladala potrebné liečivé bylinky. Nikde som s tým nešiel. Veď aj ako, keď k lekárovi od nás bolo najmenej päť kilometrov. A doprava do mesta, okrem konského povozu, v tom čase od nás nebola takmer žiadna. Koleno sa mi po niekoľkých dňoch zahojilo a mne po ostrej rane zostala až doteraz neveľká jazva. 

rastliny mdl 2obuch jan-mdl-2aNeskoršie, keď otec vážne ochorel, som s mamou za odporúčaným bylinkárom cestoval až do Prahy, kde chodili viacerí ľudia aj z našej obce. Otcovu chorobu sa mu síce nepodarilo vyliečiť pre jej rozsah a závažnosť, ale z týchto prípadov mi bolo jasné, že ľudia sa od dávna zaoberali aj liečiteľstvom s využitím prírodných liečivých rastlín.

Televízna relácia potvrdila aj mne, že liečiteľstvom a pestovaním liečivých rastlín sa dnes zaoberajú nielen babky, ale zaoberajú sa tým aj niektorí muži v zrelom, či pokročilom veku, ako ich priblížila kamera pri nakrúcaní v Muránskej Dlhej Lúke na strednom Gemeri, či v Turci. Jeden z nich, pán Ján Kekeňák sa vyznal, že dlholúcke lúky sú pre neho lúky apatieky. Zberu liečivých rastlín sa venuje už 25 rokov a odkedy v jeho rodine pravidelne užívajú prírodné čaje, klesla u nich chorobnosť o polovicu. Teda na prírodnú lekáreň, ktorú využíva na prechádzkach prírodou, nedá dopustiť. Takých lúk je v našej prírode habadej, iba nie všetky poznáme, nie všetci na ne počas roka chodíme. Ján Obuch z Turca sa zase zaoberá pestovaním liečivých rastlín na svojom pozemku. Vraj ich tam má zasiatych až 40 druhov. Pravda, mohol by ich aj viacej pestovať, ale má na parcele iba také, ktoré vie prakticky používať. Spoločnosť mu robil ďalší Dlholúčan, pán Peter Mariňák, ktorý sa zdôveril s tým, ktorú liečivú rastlinu kedy a na čo používať. Napríklad - zemežlč má také isté zloženie ako rastliny mdl 3mrinak peter mdl1horec a používa sa na tráviaci trakt, pamajorán pôsobí protizápalovo a používa sa na výplach ústnej dutiny, tiež pôsobí ukľudňujúco na nervový systém. Bazu používame v rôznych doplnkoch a zložkách v období zimy. Používa sa pri chrípkových ochoreniach. Ak ste to vysielanie sledovali, iste si spomínate čo použiť pri chrípkovom ochorení, čo pri zažívacích ťažkostiach, čo pri získaní novej energie a na čo sa používa nám známe imelo. Mnohí sa s ním stretávajú v predvianočnom období ako s dekoráciou vhodnou práve na tieto sviatky. Iní vedia, že imelo pôsobí pri vyrovnaní tlaku. Tak ako spomínal pán Obuch, ktorý ho pred niekoľkými rokmi mesiac užíval, keď  pociťoval hučanie v ušiach. Čaj pripravený z imela mu takto pravidelným pitím veľmi pomohol. Pri jeho rozprávaní som sa aj pousmial, keď spomínal aké účinky má valeriána, ktorá má aj takú zvláštnu výraznú vôňu. Vraj pri jej očisťovaní vypadávajú z nej korienky na zem, na ktoré sa potom chodia váľať mačky, aby tak získali trochu vzrušenia. 

Dobré skúsenosti s použitím liečivých rastlín majú určite mnohí z nás a aj preto je každá zmienka o týchto vzácnych daroch prírody vždy zaujímavá.

Ondrej Doboš

Foto: markiza.sk

 

 

Čítať 3464 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11